Statoil mener at fortjenesten rundt salget av en 40 prosents andel i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Canada viser at i alle fall noen av prosjektene Statoil gjør ute genererer verdier.

Har skapt verdier ute
Peter Mellbye er konserndirektør for internasjonal utforskning og produksjon i Statoil.

- Etter nyhetsoppslag om feilslåtte investeringer, er dette et bevis på det motsatte?

- Dette er ikke første gang vi gjør et nedsalg , også på Peregrino-prosjektet hadde vi hundre prosent eierandel. Der solgte vi også 40 prosent og realiserte verdi gjennom det. Nå har vi gjort det samme i Canada. Disse transaksjonene har i alle fall dokumentert at vi har skapt verdi gjennom prosjektutviklingen, sier Mellbye til DN.no.

- Er dere fornøyd med prisen?

-Jeg kan ikke gå ut med noen konkrete tall, men både dette salget og salget av andeler i Peregrino-feltet i Brasil er beviser på at vi genererer verdi på våre utenlandssatsinger, svarer Mellbye.

-Har vært planen hele tiden
Mellbye avviser at dette er et signal om lavere satsing på oljesand fra Statoil sin side.

-Nei, det signaliserer ikke lavere interesse for oljesand. Dette nedsalget har vært en del av vår plan siden dag én, vi har aldri hatt til hensikt å sitte med hundre prosent, så det har vært strategien hele veien.

-Prinsipielt sett så var det vår hensikt når vi kjøpte denne asseten, at vi skulle påvise og dokumentere reservene og lage en detaljert utviklingsplan. Så hadde vi til hensikt å selge oss ned, sier Mellbye.

-Før vi solgte måtte først ha dokumentert ressursene og være klare for oppstart , og det er vi nå, sier Mellbye.

Justerer porteføljen fortløpende
Mellbye påpeker at Statoil hele tiden løpende foretar justeringer av sin portefølje og ønsker å trekke inn partnere i ulike prosjekter rundt omkring i verden.

Har det vært endringer i strategien underveis og når ble nedsalget endelig besluttet?

-Vi hadde en plan om at vi på et tidspunkt kom til å kjøpe oss ned. Selve denne konkrete prosessen rundt kjøp ble satt i gang for noen måneder siden, sier Mellbye og fortsetter:

-Det er også strategisk viktig å få en partner som vi kan jobbe godt sammen med og som støtter utviklingsplanene i prosjektet, samtidig er det veldig viktig at vi beholder operatørskapet, sier Mellbye.

Lav gasspris gir lønnsomhet
Mellbye ser lønnsomhet i oljesand fremover, særlig drevet av en lav gasspris .

Ser dere lønnsomhet videre i prosjektet?.

-Ja, absolutt. En av tingene som bidrar til lønnsomheten er den lave gassprisen i USA for tiden. Gassen trenges for å produsere damp som brukes i produksjonen, så driftskostnadene er knyttet til gassprisen.

Ett pluss i boka
Statoil har levert svært skuffende resultater de siste kvartalene, til tross for høy oljepris. Mye vedlikehold på norsk sokkel, som fremdeles er motoren for Statoil, og mange prosjekter under oppbygning internasjonalt har vært noen av forkl#229ene.

Mellbye mener at det er mulig at dette salget vil kunne påvirke resulatene positivt.

-Det vil jo kunne påvirke resultatene. I den grad det oppstår en gevinst gjennom et slikt salg så vil jo det bli reflektert, så det vil man jo se når tiden kommer. Vi har vært gjennom en prosess der vi har sett på hva det er verdt når vi sitter på det 100 prosent kontra å selge . Skulle vi selge, så var vi nødt til å få en pris over et visst nivå, og det har vi fått, sier Mellbye.

Mellbye sier videre at det har vært en betydelig interesse etter å kjøpe oljesandprosjektet , også fra flere sentrale aktører i bransjen

Blir mer kjøp og salg ute
Mellbye sier videre at man må vente både nye salg og nye kjøp fra Statoil i tiden fremover.

Er porteføljen "ferdigbalansert" eller kan det komme flere slik salg? Blir det neste vi hører om et salg eller et kjøp i utlandet?

-Jeg tror dere kommer til å se både salg og kjøp, for å si det sånn. Det er jo en løpende del av virksomhetsutviklingen, at vi skal ha vekst ute. Vi kjøpte oss jo for eksempel opp i Eagle Ford for kort tid siden .

Eagle Ford er et skiferområde som inneholder mye væske i tillegg til naturgass gass.

Les mer om prosjektet her: Lund gjør storkjøp i skiferolje

-Vi kommer til å være aktive både på salgs- og på kjøpsfronten og drive en løpende tilpassing og optimalisering av porteføljen vår. Det er noe vi har på agendaen som en viktig aktivitet, avslutter Mellbye.

Les mer:

Statoil selger oljesandandel til Thailand

<b>- Statoils gevinst på fem milliarder</b>

<b>- Statoil sprer seg for tynt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.