Statoil har inngått avtale om å selge en 40 prosents andel i selskapets oljesandprosjekt i Alberta, Canada (Kai Kos Dehseh) til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP).

I henhold til avtalen skal PTTEP betale i alt 2,28 milliarder amerikanske dollar, 13,7 milliarder norske kroner for andelen på 40 prosent.

Statoil betalte rundt 12 milliarder kroner for hele North American Oil Sands Corporation (NAOSC ) i 2007.

Les også: - Statoils gevinst på fem milliarder

Statoil vil beholde en andel på 60 prosent, og selskapet skal fungere som ledende partner og være operatør for prosjektet.

Transaksjonen vil ha gyldighet fra 1. januar 2011. PTTEP er ett av de ti største selskapene notert på børsen i Thailand, med en markedsverdi på rundt 20 milliarder amerikanske dollar.

Statoil har fått mye kritikk for sine investeringer i oljesand, spesielt fra miljøorganisasjonene. Men Statoil sier dagens salg ikke er et signal om at selskapet er mindre interessert i oljesand.

Les: - Statoil vil være aktive på kjøp og salg

Les også: - Oljesand er virkelig stygt

Les dagens reaksjoner på salget: Ingen jubel i miljøbevegelsen

- Viser vår evne til å skape verdier
– Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør. Avtalen om å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent følger andre transaksjoner vi nylig har gjort for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding.

Canadisk oljesand representerer en av verdens største oljeressurser og vil spille en stadig større rolle i den globale energiforsyningen, hevder Statoil.

– Vårt nye partnerskap vil bruke den beste tilgjengelige teknologien for å minimere miljøpåvirkningen og maksimere verdiene i videreutviklingen av Kai Kos Dehseh, sier Lund.

Statoil overtok Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007.


Les også: - Statoil vil være aktive på kjøp og salg

<b>- 75 dollar fatet gir lønnsom oljesand</b>

Tvilsom økonomi i oljesand



<b>- Tilfeldigheter at man unngikk storulykke</b>

<b>Politiet starter etterforskning av Statoil</b>

<b>Bellona håper Gullfaks-ansvarlige får straff</b>

<b>Tilsynet tror ikke på Statoil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.