De tre siste dagene før jul annonserte Aker Solutions kontrakter for over halvannen milliard kroner.

- Det er bra. Og det er bra at det endelig kommer borepakkebestillinger, for det er en haug med rigger som er bestilt i løpet av høsten, men inntil nå har ingen av borepakkene gått til Aker Solutions, sier Chr. Frederik Lunde, analytiker i Carnegie.

Han mener det er liten tvil om at Aker Solutions har tapt markedsandeler både på borepakker og i Subsea de siste årene. Nå må ordreinngangen fortsette for at det slankede og spissede Aker-selskapet skal klare konkurransen.

Les mer: Aker Solutions deles i tre

Dårlig posisjonert
- De kan ikke ta igjen det tapte over natten. Handikappet er at de har lite lokalt innhold i Vest-Afrika. Trenden nå er at det kommer store kontrakter i Afrika og i Brasil, og noe mindre kontrakter i Nordsjøen. Aker Solutions har fått sin andel av de mindre kontraktene, men mangler store, sier Lunde.

Det er ventet flere store kontraktstildelinger i Afrika i begynnelsen av 2011. Selv om Aker Solutions har innsett at de må få på plass lokalt innhold, er de ikke i posisjon ennå.

Samlet er likevel Aker Solutions ordreinngang svært bra den siste tiden, og flere analytikere anbefaler aksjen og hever kursmålet.

Tidligere i høst vant Aker Solutions Åsgard-kontrakten, som er en stor Subsea-kontrakt.

- Med det som unntak har de tapt alle de store Subsea-kontraktene i det siste. De tapte Clov i Angola i sommer, og det tror jeg det var stor skuffelse over internt, sier Lunde.

Viktig for rest-konsernet
Når Aker Solutions nå skiller ut Aker Contractors, selger P&C Internationals, og Marine Contractors allerede er solgt, blir Subsea- og boreteknologi viktige bestanddeler i rest-Solutions.

- Det er viktig at de får fart på borepakker og subsea. Det er de store teknologiene som er igjen, sier Lunde.

Det som skilles ut er verftsvirksomheten og konstruksjon utenom offshore.

- Tanken deres er jo at rest-Aker Solutions skal være høymargindelen av selskapet. De prøver å spinne av mest mulig dårlig karma og minst mulig inntjening.

Det var FMC som vant Clov-kontrakten i Angola, og Lunde trekker særlig frem FMC og Cameron som vinnere i subsea-markedet det siste året.

Bedre enn ventet
Like før jul så det ut som om det løsnet.

Aker Solutions meldte at det skal levere boreutstyr til en dypvannsrigg, jobbe for ConocoPhillips på Ekofisk og bygge gasskompressor på Kristin-feltet for Statoil.

I tillegg solgte Aker Solutions hele Process & Construction 22. desember og fikk en pris som blir ansett som høyere eller helt på linje med analytikernes forventninger. Det blir også godt mottatt at selskapet som uansett skulle skilles ut og børsnoteres, i stedet blir solgt.

- Det reduserer utsikkerheten som ligger i en notering, skriver Nordea i sin oppdatering like før jul.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.