- Vi ønsker å bli en industriell spiller på ukonvensjonelle ressurser, og de siste månedene har vi tatt steg mot det, sa Helge Lund under presentasjonen av selskapets tredjekvartalsresultat torsdag.

17. oktober annonserte Statoil at det har lagt inn bud på Brigham Exploration , som utvinner olje fra skiferlag i Bakken-formasjonen under bakken i Nord-Dakota i USA. Fra før har Statoil investert i skifergassområder i Eagle Ford i Texas og i Marcellus-formasjonen i Pennsylvania.

Senker risikoen
- Disse ressursene kalles ukonvensjonelle fordi de bare kan utvinnes lønnsomt med nye metoder, og disse metodene har vært i rivende utvikling de siste årene. For noen tiår siden var offshoreaktivitet ukonvensjonelt, og en dag er jeg sikker på at skiferolje - og gass kommer til å bli konvensjonelle, sier Lund.

Produksjon fra ukonvesjonelle kilder som skifer og tjæresand har andre miljøutfordringer enn konvensjonell produksjon. For tjæresand er CO2-utslippet per produserte fat olje veldig høyt i tillegg til at produksjonen krever mye vann og kjemikalier, mens det for skifergassen er bruken av store mengder ferskvann og en del kjemikalier som skaper problemer. I tillegg er produksjonen av ukonvensjonelle kilder generelt dyrere per fat, og man er dermed avhengig av høyere oljepris for å få lønnsomhet.

- Tar Statoil økt risiko i forhold til annen aktivitet selskapet har både når det kommer til nye miljøkrav og til fremtidig olje- og gasspris?

- Jeg mener at å delta i ukonvensjonelle ressurser har en risikoreduserende effekt for totalporteføljen for Statoil, sier Helge Lund.

Håndterbar miljørisiko
Begrunnelsen er at produksjonen kommer igang mye raskere etter investeringen er gjort, i forhold til for eksempel offshoreaktivitet i Nordsjøen. Når et felt i Nordsjøen skal bygges ut må det investeres i rundt fem til åtte år før produksjonen kan settes igang, og man er avhengig av markedsprisen på det tidspunktet for å vurdere lønnsomheten i prosjektet.

- Ukonvensjonelle ressurser kan du i større grad gire opp og ned etter utviklingen i prisene, sier Lund, men innrømmer til at miljøutfordringen er en annen.

- Tradisjonell offshoreaktivitet har sine utfordringer på miljøsiden, Arktis har sine og ukonvensjonelle ressurser har sine. Jeg mener de er vel innenfor det Statoil og andre store selskaper kan håndtere på en god måte. Det gjelder både dette med hydraulisk frakturering og også vannbruk, som får økende oppmerksomhet i USA, sier Lund.

- Hvor stor rolle spiller politiske beslutninger i risikoanalysen?

- Det er politisk risiko også i USA. Nå blir ukonvensjonelle ressurser stadig viktigere, og man må regne med økt oppmerksomhet - både positivt og negativt, sier Lund.

Konsernsjefen understreker at Marcellus-reservoaret i Pennsylvania er "et helt fantastisk reservoar".

- Det er bedre enn vi trodde. Det har bedre ressurser, slik at vi kan bore færre brønner, men likevel produsere det samme. Det samme tror vi er tilfelle for Eagle Ford, og for Bakken har vi jo antydet at en break even-kostand på rundt 55 dollar fatet, så vi tror at vi har gjort en klok posisjonering i forhold til konkurransekraft også på kostnadssiden, og det er et veldig viktig element for oss, sier han.

DN.no har vært i Pennsylvania i USA og sett på Statoils utvinning av gass fra skiferformasjonene i Marcellusformasjonen. Les mer og se bildene både i Magasinet i DN Lørdag og på nett i morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.