Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Marius Fiskum
Marius Fiskum les mer

Krever nei til Avaldsnes

Utbygging av monsterfunnet Avaldsnes er ikke forenlig med klimautfordringene, mener en allianse av ungdoms- og miljøorganisasjoner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oljen fra Avaldsnes og Aldous vil gi klimagassutslipp på om lag 720 millioner tonn CO2, tilsvarende 13 ganger norske årlige utslipp, eller utslipp lik over 276 millioner biler, skriver alliansen Ny Oljepolitikk og varsler kamp mot en utbygging av det enorme oljefunnet.

- Klimakrisen gjør det uforsvarlig å forlenge den norske oljealderen med store, nye feltutbygginger, skriver alliansen av AUF, Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen, Kristelig Folkepartis Ungdom, Unge Venstre, Rød Ungdom, Grønn Ungdom, Changemaker, Naturvernforbundet, Framtiden i Våre Hender, WWF, SABIMA og Natur og Ungdom i en pressemelding.

Klimaforskning viser at hvis det internasjonale målet om å hindre farlige klimaendringer og en oppvarming av kloden på over 2 grader skal kunne oppnås, må om lag 75 prosent av allerede oppdagede petroleumsressurser bli liggende. Norge har et stort historisk ansvar for klimaendringene, samt stor økonomisk kapasitet til å bidra ved å la petroleumsressurser ligge, mener alliansen.

Les også: Advarer om ulevelig klode og Brennhett i oljebransjen

De mener en utbygging av monsterfunnet på Avaldsnes innebærer å satse på at arbeidet med å stoppe klimaendringene skal mislykkes, og at en fortsatt ensidig satsing på olje og gass bidrar til å opprettholde og forsterke den norske oljeavhengigheten.

Våren 2012 skal regjeringen presentere en ny klimapolitikk, og et nytt klimaforlik skal fremforhandles i Stortinget. Hvis det nye forliket skal bli mer effektivt enn det forrige, trengs det en forsterket innsats mot de største forurenserne og oljeindustrien fremfor noen, skriver alliansen.