Statoil ASA har besluttet å selge seg ned i tre felt og gå ut av fem felt på norsk sokkel for en salgssum på 1,625 milliarder dollar - eller 9,4 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Centrica er et britisk energiselskap som selger gass til britiske kunder. Selskapet var tidligere en del av British Gas, før selskapet i 1997 ble splittet i to selskaper - Centrica og BG Group. Mandagens storsalg er også i stor grad gassfelt på norsk sokkel.

Kvitebjørn, Valemon og Heimdal-feltene som nå Statoil selger seg kraftig ned i er viktige feltsentre for norsk naturgass, og feltene er forbundet i rør til det britiske gassmarkedet. I tillegg selger Statoil Skirne og Vale-feltet samt Byggve-funnet, som er gass- og kondensatfelt og undervannsutbygginger hvor produksjonen føres østover til feltsenteret på Heimdal for prosessering og videre eksport. Fulla og Rind er gassfunn nær Frigg-området.

Salget utgjør 34.000 fat oljeekvivalenter per dag og innebærer at Centricas produksjon øker med 25 prosent.

Samtidig med feltsalget, har Statoil inngått en omfattende avtale om salg av norsk gass til Storbritannia. <b>Statoil inngår salgsavtale til 119 milliarder kroner</b>

Statoil oppgir at årsaken for milliardsalget er å "optimalisere porteføljen på norsk sokkel". Statoil skriver også at Vale og Skirne faller utenfor Statoils "strategiske fokus" og at Fulla og Frigg Gamma Delta-funnene vil kreve betydelige ressurser for å bli drivverdige.

- Transaksjonen bekrefter også verdien av eierandelene på norsk sokkel og hvordan vi skaper verdi ved å konsentrere vår satsning på sokkelen, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.

"Porteføljeoptimalisering den senere tid omfatter nedsalg innen oljesand i Canada, og i oljefeltet Peregrino i Brasil, børsnotering av drivstoff- og detaljhandelsvirksomheten, og salg av en betydelig eierandel i det norske rørledningssystemet Gassled", skriver Statoil i en melding.

- I tillegg til å være nest største gassprodusent i Storbritannia, har vi også en av de raskest voksende virksomhetene innen leting og produksjon på norsk sokkel. Denne transaksjonen er et viktig steg videre for å bygge opp virksomheten og kanalisere kapital for å skape verdi. Mye av gassen som erverves gjennom denne transaksjonen vil også komme til det britiske markedet og gi ytterligere energisikkerhet for kundene til British Gas i framtiden, sier Sam Laidlaw, konsernsjef for Centrica.

Meglerhuset Paretos oljeanalytiker Thomas Aarrestad mener det er et bra salg.

- I våre øyne, er dette en god pris gitt den høye gassandelen, skriver Aarestad i en oppdatering mandag. Les mer om markedsreaksjonene i DN.nos børskommentar: <b>Børsen fortsetter ned</b>



<b>Statoil inngår salgsavtale til 119 milliarder kroner</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.