Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

no_topic

Borten Moe gjør akkurat som han vil

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) vil i hvert fall ikke gjøre som miljøvernminister Erik Solheim (SV) har varslet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ola Borten Moe avviser bestemt at det er SVs miljøvernminister som vil styre norsk petroleumspolitikk i årene fremover, skriver Dagens Næringsliv.

Erik Solheim har internt i regjeringen presentert utkast til ny klimamelding, og på SVs landsstyremøte i helgen varslet han følgende: «Å dempe tempoet i åpningen av nye felter vil bli et av de viktigste tiltakene for å få ned norske utslipp med 20 prosent innen 2020.»

- Jeg mener vi skal opprettholde produksjonen på norsk sokkel. Det er regjeringens og mitt syn, sier imidlertid Borten Moe til DN.

I intervjuet med DN slår han fast:

* Åpning av nye felt eller utvinningstakten på eksisterende brønner vil ikke styres av hensynet til klimaet.

* Naturvern vil gå på bekostning av naturbruk

* Liv Signe Navarsete har aldri kalt ham inn på teppet, og han står fast på alle kontroversielle utspill han har hatt i år.

Ødsling av verdier
– Hvis man identifiserer drivverdige funn etter å ha tatt kostnadene med leting, utvikling, prøveboring og tatt hele prosjektet frem til endelig beslutning, sier vi ikke nei. Det er en viktig del av norsk oljepolitikk. Det er ikke mulig å se for seg at vi skal si nei til Aldous og Avaldsnes for å redusere CO2-utslippene. Det ville vært en ødsling av verdier i et omfang som norsk historie ikke tidligere har sett. Det ville også vært feil i et klimaperspektiv, fordi Norge er av dem som produserer olje og gass mest miljøvennlig og med minst utslipp, sier Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Borten Moe advarer mot å tro at Norge kan bli best på andre typer fornybar energi enn vannkraft.

– I den store sammenhengen har Norge en tendens til å overdrive vår betydning. Vi kan ikke forvente at våre løsninger på vindkraft blir det viktigste fremover i en større sammenheng. Det bygges vindkraft både onshore og offshore over hele verden uten at Norge har den minste lille finger med i spillet. Vi må bare innse at veldig mange ligger foran oss på deler av fornybarfeltet. Men Norge kan gi viktige bidrag innenfor deler av verdikjeden. Eksempelvis hvis vi kan bruke teknologi fra vår offshore til vindmøller, sier han til Dagens Næringsliv.

Les hele det omfattende intervjuet med Olje- og energiminister Ola Borten Moe i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Solheim vil roe ned i Nordsjøen

Mener Norge er Skandinavias klimasinke

Advarer om ulevelig klode