Onsdag la selskapet fram resultatene fra sitt første år med utvinning fra oljesandprosjekt i Canada. Selskapet er meget fornøyd med at utslippstallene ligger relativt lavt og fremdeles er på vei ned.

Selskapets første prosjekt innen canadisk oljesand har måttet tåle mye kritikk fordi det er en svært krevende og miljøbelastende prosess å få oljen ut. Da Statoil startet oljeproduksjonen i Leismer-prosjektet i Canada i januar 2011, medførte det et utslipp på 190 kilo CO2 per fat oljeekvivalenter. Dette var redusert til utslipp på 58 kilo CO2 per fat oljeekvivalenter i desember. Og utslippet går fremdeles gradvis nedover:

Store daglige svingninger
– Det er store daglige svingninger, men i snitt for siste måned ligger vi ned mot 55 kilo per fat, så dette går i riktig retning, sier Lars Christian Bacher, landsjef for Statoils virksomhet i Canada, til NTB.

Det er så langt produsert mer enn 5 millioner fat olje fra anlegget. Det produseres daglig 16-18.000 fat oljeekvivalenter olje på Leismer, som med dagens utslippsnivå gir et gjennomsnittlig daglig utslipp på 880-990 tonn CO2. Likevel er Statoil fornøyd. Selskapet velger å sammenligne seg med hva andre oljeselskaper oppnår i snitt, heller enn å skjele til de beste i klassen. De trekker fram forholdet mellom damp og olje i produksjonen, der det er om å gjøre å bruke minst mulig damp til å produsere mest mulig olje.

Skal bli bedre
– Mengden av damp i forhold til olje er på 62 prosent av sammenlignbare oppstarter, mens produksjonen per brønn er nesten 50 prosent høyere. Dette er vi stolte av, sier Bacher.

Statoil bedyrer at de vil fortsette arbeidet med å utvikle og lære ny teknologi for å bli ennå bedre framover. Ambisjonen er å redusere CO2-intensiteten fra produksjonen med 25 prosent innen 2020, og med 40 prosent innen 2025. Det vil si et utslippsnivå i 2025 på 33 kilo CO2 per fat. Til sammenligning ligger utslippet på norsk sokkel per i dag på 9 kilo per fat produsert olje, ifølge offshore.no.

Les også:
Ap-topper krever at regjeringen stopper oljesandprosjekt
Moe positiv til omstridt oljesandprosjekt
LEDER: Oljesandsprik
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.