Avtalen innebærer at selskapene vil gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt onshore. Avtalen gir også Rosneft mulighet til å erverve andeler i utvalgte Statoil-prosjekter.

Putin til stede
Rosnefts konsernsjef Eduard Khudajnatov og Statoils konsernsjef Helge Lund underskrev avtalen i Moskva lørdag, med Russlands statsminister og påtroppende president Vladimir Putin og visestatsminister Igor Setsjin som vertskap. Setsjin er også styreleder i det russiske oljeselskapet.

– Vi verdsetter forholdet til våre naboer og er sikre på at prosjektet vil utvikle seg positivt, sa Putin da avtalen ble underskrevet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Det er ingen tvil om at dette har full støtte i regjeringen.

Fire lisenser
– Denne samarbeidsavtalen er en viktig milepæl for Statoils letevirksomhet i Russland. Avtalen sikrer et langsiktig letesamarbeid med Rosneft i store, lovende, uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet, sier konsernsjef i Helge Lund i Statoil.

Rent konkret skal det opprettes samarbeidsselskaper hvor Statoils andel blir på 33,33 prosent. En av lisensene som er omfattet av lørdagens avtale ligger i den russiske delen av Barentshavet, mens de tre øvrige ligger i Okhotskhavet lengst øst i Russland.

– Vårt mål er tidlig tilgang i stor skala i nye og lovende områder, for å posisjonere oss for letevirksomhet med stort potensial. Denne avtalen er helt i kjernen av vår strategi, og støtter våre ambisjoner for langsiktig vekst, sier Lund.

Statoil skal finansiere den innledende letefasen for å avgjøre potensialet i lisensområdene. Lund kaller sier avtalen tar «et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av nordområdene» ved å bygge begge selskapers kompetanse og erf#229er.

Stoltenberg positiv
– Det er positivt at Statoil og russiske Rosneft nå har inngått en strategisk samarbeidsavtale som omfatter lisenser i disse havområdene, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han hadde lørdag en telefonsamtale med Putin hvor de to statsministrene drøftet energisamarbeid mellom Norge og Russland. De er begge opptatt av samarbeidsmulighetene avtalen åpner opp for.

– Avtalen om delelinjen i Barentshavet, har lagt et godt grunnlag for å utvikle vårt samarbeid i nord. Vi har en felles interesse i å utvikle ressursene i de arktiske områder på en miljøvennlig og trygg måte. Det kan best skje i partnerskap, sier statsminister Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.