- Jeg kunne like gjerne vært på ferie. I to år.

Analysesjef Paul Horsnell i Barclays er tilstede på årets Valutaseminar. Han synes oljemarkedet har vært et eneste stort gjesp de seneste årene.

Oljeprisen har holdt seg stabil på rundt 111 dollar fatet i noen år nå. I følge Horsnell har det ikke vært så stille i oljemarkedet på flere tiår:

- Volatiliteten er historisk lav, og er på det laveste nivået på flere tiår, sier han.

Professor Hilde C. Bjørnland
Professor Hilde C. Bjørnland (Foto: Ida von Hanno Bast)

I en fersk analyse skrevet av BI-professor Hilde Bjørnland sammen med to kollegaer, modellerer hun hva som som vil skje med norsk økonomi dersom oljeprisen halverer seg.

Ved en halvering av dagens oljepris, og alt annet likt, vil aktiviteten i fastlandsøkonomien (bnp for fastlands-Norge) i løpet av et år bli redusert med to til tre prosent.

Bjørnland kaller anslagene forsiktige.

Nedsiden er begrenset
Horsnell tror imidlertid ikke at problemstillingen er veldig relevant akkurat nå:

- Nedsiden er relativt begrenset, så lenge det ikke skjer mye på makrofronten, sier han.

- Jeg tror det blant annet må en drastisk etterspørselsendring til og store endringer i transport. Det må det skje noe skikkelig drastisk.

Han ser dermed ikke for seg en oljepris på 50 til 60 dollar fatet.

- 80 eller 90 dollar er ikke umulig, men jeg ser det ikke helt det for meg heller, sier han.

Halverte seg i 2008
Bjørnland understreker at en halvering av oljeprisen ikke er noe hun går rundt og bekymrer seg for.

- Man ser ikke slike endringer ofte, men det er ikke lenger siden høsten 2008 at oljeprisen halverte seg, sier Bjørnland.

Hun erkjenner at de fleste prognoser peker på at oljeprisen skal opp, men hun mener likevel at skifergass, et selvforsynt USA med olje og gass, mer effektiv drivstoffbruk og potensielle klimaavtaler kan snu utviklingen.

- Man kan ikke utelate at det skjer, oljeprisen har jo falt brått før, sier Bjørnland.

Les også: Oljeprisfall kan gi kraftig nedtur

<b>Frykter høyere ledighet med ny regjering</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.