Mandag morgen melder oljeselskapet Statoil at plattformdekket på Dagny-feltet i Nordsjøen skal bygges i Sør-Korea.

Dermed forsvinner også det siste av i alt fem store utbyggingsprosjekter de siste månedene til utlandet og Asia.

Utviklingen har ført til en opphetet debatt mellom operatørene og norske underleverandører.

Samtidig påpeker Boston Consulting Group at norsk oljeservice kan være i ferd med å prise seg ut av oljeeventyret.

- Vi har en jobb å gjøre
Av 3300 ansatte som driftsdirektør og Norge-sjef Per Harald Kongelf i offshoreentreprenør Aker Solutions rekrutterte i fjor, ble også over 1900 rekruttert utenfor Norge.

Utfordringen er den norske modellen, hvor vi på godt og vondt har et relativt homogent lønnsnivå Aker-topp
Per Harald Kongelf

Han er likevel ikke bekymret for fremtiden til norske ingeniører.

- Hvordan forholder norske ingeniører seg til utenlandske, har vi blitt for dyre?

- Nei, absolutt ikke. Når det gjelder norske ingeniører så tror jeg de kan gå med relativt hevet hode. Men det er klart, vi skal ikke bli for selvgode. Vi har en jobb å gjøre i forhold til effektivitet, men enhetskostnad eller lønnsnivå er definitivt konkurransedyktig, og tar du med kompetansen er det svært konkurransedyktig, sier han til DN.no.

Anbefaler realfag
Aker-toppen er ydmyk for at den komfortable situasjonen ikke er evigvarende, og noe selskapet jobber med kontinuerlig. Han er uansett svært optimistisk for håpefulle realfagstalenter.

- Det er et av de områdene jeg med ganske høy grad av trygghet vil anbefale ungdommen, sier Kongelf.

Bakgrunnen for den høye andelen utlandske nyansatte er at Aker Solutions må ha lokal tilstedeværelse med høy kompetanse for å bli en ledende internasjonal aktør, ifølge ham.

- Ikke kapasitet
Han peker imidlertid på at det i enkelte nøkkel-offshoremarkeder, som Norge, er svært vanskelig å rekruttere noe særlig mer enn det selskapet gjør i dag.

company:akso

- Det er rett og slett ikke kapasitet. Så hvis man skal bringe god og erfaren ingeniørkapasitet inn i det norske markedet så er det viktig å ta vår andel av det som finnes av ressurser her, og kanskje bringe ressurser til Norge. Men ikke minst, ha leveransemodeller der vi bruker ingeniørtjenester og kapasitetsknutepunkt ute for å serve det norske markedet eller andre markeder, sier Kongelf.

- Må øke produktiviteten
Boston Consulting Group la i forrige uke frem en rapport på oppdrag av Olje-og energidepartementet som pekte på at produktiviteten i norsk oljeleverandørindustri må opp.

- Økt fokus på produktivitet vil bidra til høyere utvinningsgrad på sokkelen over tid fordi flere felt blir lønnsomme. I tillegg vil leverandørselskapenes konkurransekraft i inn- og utland styrkes, industriens kapasitet økes, og lønnspresset bli redusert, uttalte BCG-partner Krister Paulsen til DN.no.

På Aker Solutions kvartalspresentasjon fredag var det imidlertid mest snakk om hvordan selskapet skal øke marginene gjennom markedsvekst, ved å ta markedsandeler og oppkjøp.

Ut mot den norske modellen
Kongelf understreker imidlertid overfor DN.no at kostnadsbiten er «definitivt viktig». Han bekrefter at Aker Solutions nå jobber aktivt både for å få ned timeraten og å øke effektiviteten i Norge, som står for femti prosent av virksomheten.

- Når det gjelder Norge så tror jeg utfordringen er den norske modellen, hvor vi på godt og vondt har et relativt homogent lønnsnivå. Ingeniørlønninger som sådan er ikke noe utfordring, men kanskje den totale kosten. Men igjen, der kan vi gjøre mye ved endre måten vi jobber på og er satt opp på, sier driftsdirektøren.

- Avviser kapasitets- og kvalitetsforskjeller
Mens tildelingene til utlandet har ført til anklager om at operatører som Statoil ser seg blind på pris, avviser statsoljeselskapet problemstillingen.

- Vi er sikre på at leverandøren vi har valgt for hovedkontrakten kan levere på tid, kostnad og kvalitet, sier Jon Arnt Jacobsen, innkjøpsdirektør i Statoil i dagens melding der Daewoo-verftet i Sør-Korea tildeles kontrakten for plattformdekket på Dagny-plattformen på 6,1 milliarder kroner.

Aker Solutions skal på sin side levere ingeniørtjenester og sammenstillingstjenester til verftet og Statoil for i alt 1,4 millarder kroner. Arbeidet vil bli styrt fra selskapets kontor i Kuala Lumpur, Malaysia.

Driftsdirektøren påpeker at Aker Solutions i fremtiden vil like godt kunne by på kontrakter med utenlandske aktører, som norske.

Les også:
Oljegründer raser mot Statoil


Kan prise seg ut av oljeeventyret


Norsk industri har mistet 5 av 5 prestisjeprosjekter


Dyrt og norsk

Dagny bygges i Korea (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.