- Vi har kommunisert veldig tydelig hvordan vi jobber med oljesand, og hvordan vi utvikler disse ressursene på en skikkelig måte, sier Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for internasjonale operasjoner i Statoil.

Han viser til at Statoil har som mål å bedre produksjonsmetodene slik at miljøfotsporet blir bedre, og mener at selskapet er i rute med det arbeidet. Statoil legger hvert år frem en rapport som viser hvordan selskapet ligger an med sine ambisjoner.

- Folksam er bekymret for at det er skjulte kostnader i investeringen i oljesand fordi man plikter å tilbakeføre naturen til slik den var, og at det kan vise seg å være umulig?

- Vi jobber løpende med å tilbakeføre naturen i den stand den var. Vi har ikke gruvedrift, men utvinner olje gjennom boring av brønner. Ingrepet i naturen er vesentlig mindre med denne metoden og arbeidet med å tilbakeføre naturen er enklere. Vi tar blant annet vare på toppjorden når vi anlegger produksjon, slik at det kan brukes når vi skal tilbakeføre. Vi har også plantet et betydelig antall trær i seismikklinjene, forklarer han.

Folksams kunder er i tillegg opptatt av rettssakene som er i gang om urbefolkningens rettigheter. Pedersen mener Statoil har

- Rettssaken som pågår nå er anlagt av en urbefolkningstamme mot myndighetene. De sier tydelig at dette ikke er en sak mot industrien. Vi har inngått en samarbeidsavtale blant annet med stammen som er gått til sak mot myndighetene. Vi konsulterer urbefolkningen i vårt område og legger vekt på å ha god dialog med dem. De forteller oss at de er opptatt av at man både tar best mulig vare på naturen og at det sikres jobber og økonomiske muligheter for dem. Vi har derfor opprettet et local opportunity center for å sørge for økonomisk utvikling lokalt og for å bidra til at lokale bedrifter kan etableres og bidra i utviklingen av industrien.

-Hvordan er markedsmulighetene for oljen når det blir mer og mer skiferolje i USA?

-Med den voksende verdensbefolkningen og det økende energibehovet vil det være nødvendig med ressursene fra oljesand. Det viser IEAs beregninger, også innenfor 2. graders-målet.

-Men oljen må uansett transporteres ut?

-Vi får i dag avsetning for produksjonen vår, og det jobbes for å utvikle utvidede transportløsninger både til USA og til vestkysten for transport til Asia. Når produksjonen vokser mye i et område vil det alltid kunne oppstå perioder med utfordringer.

Statoils anlegg i Alberta produserer i dag i underkant av 20.000 fat per dag, og Statoils andel av dette er tilsvarende eierandelen på 60 prosent.

Les også: Statoil stolt av oljesandprosjekt i Canada (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.