- Graden av hastverk og mangelen på penger tilsier at det ikke er tiden for fornybar nå. Det er et eksperiment man ikke har råd til nå, i alle fall ikke i den skalaen det er ambisjoner om, sier Rod Batchelor, direktør i det velrennomerte rådgivningsselskapet Lambert Energy.

Batchelor er invitert til Norsk Petroleumsforenings Oil & Finance-konferanse på Lysebu for å presentere de sterkeste trendene i olje- og gassindustrien. Britiske Lambert Energy var en av de mest toneangivende rådgiverne da Statoil ble børsnotert.

Han mener det er mye som tyder på at temperaturen ikke øker så mye som klimaprognosene sier, og konkluderer dessuten med at de fornybare alternativene slik de er nå, ikke er grønne alternativer.

Tysklands utslipp øker
- Fornybar energi er ikke miljøvennlig. Ta for eksempel Tyskland som har investert enormt i fornybar energi, og tviholder på den strategien. Det offisielle er at de har et gigantisk rent, fornybart prosjekt på gang. Sannheten er at de bruker kull når vinden ikke blåser, ikke dyr gass fra Russland. De har endt opp med økte co2-utslipp. Konklusjonen er at fornybar ikke blir rent fordi du må ha en annen energikilde når vinden ikke blåser, sier han.

 

Han mener vind kombinert med gass vil utgjøre en forbedring, men for Tyskland ble den løsningen for dyr. Tyskland får gass fra Russland som inntil nylig har holdt fast ved en gasspris som følger oljeprisen.

- Fornybare energiløsninger som vind, sol, atomkraft og CO2-rensing er ikke kostnadseffektive. Når man tar med kostnaden for hele levetiden, er det veldig mye dyrere enn tilsvarende for et oljefat. Med den lave gassprisen vi har i USA nå, er kostnaden en tredel eller halvparten av prisen for fornybar. Selv Europas gasspriser er billigere enn fornybare kilder, sier han.

Fossil energi i 100-200 år
Batchelor mener at man skal forske på fornybare kilder, men mener gass er dette århundrets energiløsning.

- Om 100-200 år kan det jo hende at det ikke er mer fossile energikilder å ta av, man vet jo aldri. Så vi må tenke på alternativer, men problemet med vind er at det trenger en annen energikilde i tillegg som man også må investere i, og dessverre så har ikke land som Storbritannia råd til det nå, sier han.

Han mener det er flere eksempler på at EU har påtatt seg ambisjoner for fornybar energi som er langt unna noe landene har råd til etter finanskrisen.

- Man ser det i karbonprisen også. Det var en god ide, men karbonprisen har falt fra 30 dollar per tonn til rundt fem, fastslår han.

Betviler temperaturendring
Gassen i USA koster for tiden rundt fire dollar for en enhet, mens tilsvarende koster rundt 10 dollar i Europa. Lambert Energy er kjente tilhengere av gass som et rent energialternativ, og mener det er en myte at fossile energikilder nødvendigvis er skitne.

- I USA har CO2-utslippene gått ned selv om økonomien har vokst, fordi man har gått over til gass, sier han.

Batchelor viser til at temperaturene steg mye mellom 1980 og 2000, men at de ikke har fortsatt å stige som man skulle tro at de ville.

- Været er mer ustabilt, så det er helt klart noe som skjer, men temperaturen har stått stille i 13 år, sier han.

Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner
Om tre år og fire måneder kan det snu for Norge
Kanonår for Spetalen
- Norge. Et land helt uten problemer

Les også: - De hadde sagt jeg var et utskudd eller gal

<b>IEA nedjusterer oljeetterspørselen</b>

<b>Ny rekord for norsk gasseksport </b>

<b>Vindkraftutbygging tross store miljøkonflikter</b>

<b>- Vi kommer til et punkt der pengene ikke lenger strømmer på</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.