Selv om oljeprisen holder seg sterk, later investorene til å ha mistet troen på at det vil vedvare.

Internasjonale forvaltere har nemlig aldri noensinne hatt lavere eksponering mot energiaksjer.

Avhengig av høy oljepris
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets peker på at de store oljeselskapene har et strukturelt problem: For å kunne opprettholde både investeringer og utbytte er selskapene avhengig av høy oljepris.

- Folk begynner å miste troen på at vi kan ha en oljepris på 115 til 120 dollar fatet. Hvis disse selskapene skal opprettholde både investeringsprogram og utbytte, så må de låne penger. Det er jo ikke en bærekraftig modell, sier Kjus til DN.no.






Kilder: DNB Markets mars 2013, Nordea Markets, Lambert Energy

Må kutte
Oljeanalytikeren tror derfor flere av selskapene vil kutte i investeringsprogrammene sine og fokusere mer på lønnsomhet. Å kutte i utbyttet, ser han ikke som et alternativ.

- Utbyttet vil man ikke kutte, sier han.

Flere av de store oljeselskapene er heller ikke med på råoljeveksten, påpeker Kjus (se faktaboks).

I stedet har små uavhengige oljeselskaper og nasjonale råoljeselskaper seilt opp som vinnere.

Skjuler svak råoljeproduksjon
De store oljeselskapene har hatt mer vekst i gassproduksjonen, men gassprisene har ikke holdt følge med oljeprisene, ifølge analytikeren.

Paradoksalt oppgir flere at totalproduksjonen har blitt opprettholdt.

- De snakker alltid om oljeekvivalenter, som jeg egentlig tror de gjør for å skjule litt at det står dårlig til med råoljeproduksjon i forhold til gassproduksjon, sier han.

Oljeanalytikeren tror disse trendene har blitt sett av flere og flere, og at investorene har tatt konsekvensen av det.

Svakere Kina
Samtidig ligger det en forventning om at veksten i Kina ikke blir like sterk som i de forgående ti årene, og at den blir mer serviceorientert enn industriorientert.

Det betyr mindre konsum av råolje.

- Når man kombinerer det med enklere tilbudssidevekst på grunn av skiferoljerevolusjonen i USA, så ligger det altså an til et svakere råvareoljemarked enn vi har sett de foregående årene. Vi har hatt tolv av fjorten år med prisstigning, og jeg tror 2013 blir det første året på en god stund at vi får et fall i gjennomsnittlig oljepris, sier Kjus.

Historien gjentar seg
Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener undervekten mot energiaksjer skyldes at oljeselskapenes frie kontantstrøm er negativ etter ubytte og investeringer.

company:stl

Selv med dagens høye oljepriser er det et godt stykke opp til 120 dollar fatet, som er nivået de større oljeselskapene trenger i snitt for 2013 for å skape lønnsomhet, forklarer han.

- Vi kjenner det godt igjen rundt debatten omkring Statoil, sier Omdal til DN.no.

Arctic-analytikeren viser blant annet til at Statoil STL for årene 2013-16 har varslet en gjennomsnittlig fri kontantstrøm på tre milliarder dollar (ved 110 dollar per fat oljepris, NOK/USD 6.0), eller 5,65 kroner per aksje.

Det er lavere enn årets utbytte på 6,75 kroner per aksje, påpeker han.

Kutter mindre lønnsomme prosjekter
Analytikeren tror også det er mer sannsynlig at de store oljeselskapene vil fortsette å selge ut mindre lønnsomme prosjekter og redusere investeringer enn å redusere utbytte.

I første rekke rammer dette høykost-og lavmarginprosjekter som flytende gass (LNG), oljesand eller skifergass.

- Det vi ser er at oljeselskapene kutter noe på de dyrere prosjektene og prosjekter med negativt kontantstrømbidrag. Eksempelvis har Statoil redusert boreaktiviteten noe i Marcellus og Bakken-feltet i USA og takket nei foreløpig til Stockman LNG-prosjektet i Russland i tillegg til å selge ut mindre felt på norsk sokkel, sier Omdal.

En ytterligere utfordring er at mange av lavkostprosjektene kontrolleres av de nasjonale oljeselskapene eller har høy politisk risiko, påpeker analytikeren.

Må lete etter superprofitt
Selv ved dagens oljeprisforventninger, er det fortsatt stor konkurranse om letelisenser offshore i Angola, Brasil og Mexico.

Høy leteaktivitet ventes dermed fortsatt å stå sentralt for de store oljeselskapenes jakt på superprofitt, mener han.

- Det later ikke å være brems på leting, og man ser ganske høy aktivitet og høye bud, som både i Mexicogulfen og i siste runde i Brasil, sier Arctic-analytikeren.

Fleksible
Hele oljeindustrien er nå i en investeringssyklus for å oppnå en 2-3 prosents produksjonsvekst, påpeker Omdal.

Flere selskaper, inklusive Statoil, signaliserer imidlertid fleksibilitet med hensyn på volumvekstambisjoner.

- Fortsatt porteføljeoptimaliseringer, nedsalg og tilpasning av investeringsplaner vil være aktuelt ved oljeprisnivåer rundt dagens på 100 dollar fatet, oppsummerer analytikeren.

Les også:
Dette er Norges yngste milliardær

All time high innen rekkevidde
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.