Kandeh Yumkella fra Sierra Leone er satt til å lede FN og Verdensbankens satsing på fornybar energi, men det utelukker ikke at det også skal komme en storstilt utvikling av afrikansk olje og gass, mener han.

- Selvfølgelig ønsker vi utvinning av olje og gass i Afrika velkommen. Andre har nytt godt av dette i 150 år. Vi holder akkurat på å oppdage det. Gi oss teknologi, hjelp oss å avkarbonisere ressursene, men ikke si at vi ikke skal bruke det. Nei, nei, nei, ikke fortell oss at vi ikke kan bruke oljen, sier han og rister på hodet med pekefingeren i luften.

- Det er ikke rettferdig.

Vil ha CO2-teknologi
FNs mål er mange, men middelet er ett: Å gi elektrisk kraft til de to milliardene som lever uten. Mye av dette arbeidet handler om vind, sol og biomasse, men ikke bare.

- Jeg er klar på en ting: Jeg støtter alle teknologier, men jeg mener at vi skal avkarbonisere det. Men ikke kom med noe forbud mot energiformer som afrikanere trenger nå. De er verdens mest energifattige og de kommer til å måtte betale den høyeste prisen for klimaendringene, men de har bare stått for to prosent av alle utslippene, sier Yumkella til DN.no i en pause på en konferanse i regi av Norwegian Renewable Energy Partners i Oslo.

- Man kan ikke forby en teknologi de trenger for å forbedre livene sine nå. Vi vil ha alle teknologier på bordet, sier han.

Og ikke all bruk av olje og gass krever massive utbygninger. En av Yumkellas lavthengende frukter er fakling fra oljeutvinning.

Oljeinstallasjoner i Afrika brenner hvert år av så mye gass i fakling at det kunne gitt mer enn halvparten av den energien Afrika trenger.

Les mer: -Brenner gass som kunne lyst opp halve Afrika

Kan få slutt på fakling
- Det er nå satt igang to prosesser for å få brukt denne gassen til kraftproduksjon, et med verdensbanken og den europeiske utviklingsbanken, og et med selskapene i den internasjonale gassunionen. Vi må utvikle et marked for gassen, slik at det er et sted å få solgt den lokalt, sier Yumkella.

Han mener at med litt optimisme kan dette komme på plass i løpet av to-tre år. Landene må forby fakling og det må skapes incentiver slik at selskapene kan se muligheten til å tjene penger, mener han.

Politikere må gjøre de riktige prioriteringene hvis energikampen skal vinnes.

- Vi må prøve å flytte energikampen over til sosialsektoren. Jeg skal fortelle dere at dette får politikerne til å lytte. Når dere snakker tall, investeringer og markeder, så klør de seg i hodet. Vis dem et sykehus der en kvinne føder uten lys. Da våkner de, sier han.

Investorer finnes
Yumkella er den første i FN-systemet som har fått tittelen CEO, administrerende direktør.. Han leder et svært topptungt lag av politikere og næringslivsledere. Det var næringslivet som insisterte på at han fikk CIEO-tittel, så han husket hvem han jobbet for.

- Vi snakker ikke om veldedighet her. For å få investeringene trenger vi samarbeid med næringslivet. Og jeg må vise politikerne at dette er mulig, at det er noen som står klare for å gjøre det. Og det er investorer i Afrika også, vi har nettopp fått til et offentlig-privat samarbeid der afrikanske investorer bidro med de fem milliardene som utløste offentlig støtte, sier han.

Yumkella har vært gjentatte ganger i Norge de siste årene, og takker norske næringslivsledere som Helge Lund, byråkrater i departementene og politikere som Erik Solheim og Bård Vegar Solhjell for opplæring i energisystemer.

- Det er her jeg finner eksperter på energi, sier Yumkella.

Mest lest på DN.no i dag:
Denne mennesketypen er "skreddersydd" for suksess
Hagen er endelig kvitt «sosialistene»
Her kommer det nye grep fra Erna (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.