Cecilie Mauritzen, havforsker og direktør i Cicero er en av medforfatterne som presenterer rapporten på en pressekonferanse hos miljødirektoraret.

- Den største delen er oppvarming skjer i havet. Ikke i atmotsfæren som flest merker, sier Mauritzen.

- Klimapanelet konkluderer nå med at den menneskelige påvirkningen gjelder temperaturutviklingen på alle kontinent, med unntak av Antarktis, samt en lange rekke av klimafaktorer, fra havstigning, havforsuring, saltinnholdet i havet, smelting av breer, tilbaketrekking av sjøisen i Arktis, snødekke på nordlig halvkule, hetebølger, osonlagsendringer, og nedbør og ekstremnedbør har økt betydelig på den nordlige halvkule, oppsummerer Eystein Jansen, direktør ved Bjerknessenteret i Bergen, og en av fem norske medforfattere.

Varmeste tiår
Det siste tiåret er det varmeste som har vært registrert noensinne, sier lederen av Verdens meteorologiorganisasjon, Michel Jarraud, ifølge NTB.

Jarraud deltok fredag morgen på en pressekonferanse i Stockholm hvor første del av den nye rapporten til FNs klimapanel (IPCC) ble lagt fram.

– Flere temperaturrekorder er blitt brutt det siste tiåret enn noe annet tiår, sa Jarraud.

Rapporten peker på at målinger viser at temperaturen i atmosfæren har økt med 0,85 grader Celsius fra 1880 til 2012. Det er variasjoner fra år til år og fra tiår til tiår, men den langsiktige utviklingen siden slutten av 1800-tallet er helt tydelig. De siste 30 årene har hvert tiår vært varmere enn det forrige, og disse tre tiårene har vært de varmeste tiårene siden 1850.

- Siste 30 år sannsynligvis varmeste periode på 1400 år på den nordlige halvkule, sier Eystein Jansen.

De siste 15 årene (1998-2012) har ikke temperaturen i atmosfæren økt like raskt som i perioden 1951-2012. Dette skyldes en avkjølende effekt knyttet til naturlig variasjon, blant annet omfordeling av varme i havet, vulkanutbrudd som virker avkjølende, og at vi er inne i en naturlig 11-årig syklus med noe mindre energi fra sola, skriver Miljødirektoratet i en oppsummering.

Femte rapport
Dagens rapport er den femte i rekken. Forrige rapport kom i 2007.

- Klimapanelet gir nå et tydeligere bilde av hvorfor klimaet har endret seg fram til i dag og hvordan fremtiden avhenger av menneskeskapte utslipp. Det klimavitenskaplige grunnlaget er ekstremt solid, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

- I 2007 var klima det mest brukte ordet i norske medier, jeg håper det blir sånn også, sier Hambro.

Rapportens viktige sammendrag ble ikke klart før klokken fem i dag morges, etter at møtedeltagerne i Stockholm hadde jobbet mange timer på overtid.



259 forfattere
Rapporten på 1500 sider grunner på 9200 vitenskapelige artikler og 2 millioner gigabytes data fra klimamodeller. 259 forskere fra 59 land, hvorav fem norske.

Det er bidrag fra 600 eksperter fra 32 land og to omfattende høringsrunder ga 54677 kommentarer fra 1086 eksperter i 55 land.

FNs klimapanel er opprettet 1988 av FNs mljøprogram og verden meteorologiorganisasjon og har195 medlemsland. Klimapanelet driver ikke egen forskning, men går gjennom og systematiserer all forskning på temaet Hensikten er å fremskaffe fakta.

Forsiden av den internasjonale rapporten har bilde av Folgefonna.

Les sammendraget her (ekstern lenke)

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.