Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Det er på tide å gå fra ord til handling, sa Erna Solberg i sin tale på Zero-konferansen i Oslo i dag. Thomas Haugersveen
Det er på tide å gå fra ord til handling, sa Erna Solberg i sin tale på Zero-konferansen i Oslo i dag. Thomas Haugersveen les mer

no_topic

- Komplisert å trekke seg ut av kull

Erna Solberg skal overgå de rødgrønne på klima, men vet ikke hvordan ennå.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Det er på tide å gå fra ord til handling, sa Erna Solberg i sin tale på Zero-konferansen i Oslo i dag.

Men på det mest konkrete tiltaket som er foreslått denne uken, å trekke kullselskaper ut av oljefondet, kunne hun ikke love handling:

- Vi skal se på det, men det er komplisert, sier Solberg.

Komplikasjonene ligger ifølge Høyre i at en del av selskapene oljefondet har investert i driver med både kull og annen energiproduksjon.

Overrasket over Støre
Solberg sier også at hun er overrasket over at Jonas Gahr Støre får denne ideen tre uker etter at han gikk ut av regjeringen, og knappe to år etter at de rødgrønne hardnakket forsvarte kulldrift på Svalbard.

Les mer: Ap sier ja til ny kullgruve på Svalbard

- Pensjonsfondet bør vurdere å gå ut av kullselskaper. Kull er så farlig for klima, i særklasse et stort problem at det er en måte fondet kan ta en fornuftig og ansvarlig posisjon på det feltet, sier Gahr Støre som svar på den kritikken til DN.no på Zerokonferansen.

Når Arbeiderpartiet har tatt side i saken, er det trolig flertall på Stortinget for å trekke oljefondet ut av kulleselskaper.

Fortsatt tro på klimadiplomatiet
- Vi skal komme med mer ambisiøse planer etter hvert, men selv om jeg føler at jeg har sittet i regjering veldig lenge, så er det faktisk bare tre uker, sier hun.

Hun understreker at Høyre mener land i den vestlige verden som har stått for store utslipp plikter å kutte utslipp hjemme - og ute.

I motsetning til flertallet av dagens talere på Zero-konferansen, har Solberg fortsatt tro på at klimadiplomatiet spiller en viktig rolle.

- Det er behov for en global pris. Og det er behov for en forpliktende avtale, sier hun.

Les også: Oljefondet har tapt én milliard på kullinvesteringer

SV vil redusere klimarisikoen i oljefondet

Tirsdag kveld kom nyheten om at EU går motsatt vei:

EU åpner for subsidiering av kullkraft