Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Oljenalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier mener Statoil får godt betalt for delen de selger i Aserbajdsjan. Mikaela Berg
Oljenalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier mener Statoil får godt betalt for delen de selger i Aserbajdsjan. Mikaela Berg les mer

no_topic

- Dette forteller en dramatisk historie for hele industrien

Statoils nedsalg i Aserbajdsjan viser at selskapet må selge for opprettholde utbyttestrategien, mener den erfarne oljeanalytikeren Trond Omdal.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tirsdag morgen ble det kjent at oljekjempen Statoil har inngått avtale om salg av 10 prosent av gassfeltet Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen. Statoil selger for nesten 9 milliarder kroner, og sitter igjen med 15,5 prosent av feltet.

- Dette er nok et tegn på at de har underdekning for å opprettholde forventet utbytte. Selskapet må gjennomføre slike salg for å klare det, og nå skjer det igjen. Dette er en påminning, sier Trond Omdal, analytiker i Arctic Securities.

Det siste året er det blir stadig mer oppmerksomhet rundt de store oljeselskapenes mangel på vekst til tross for enorme investeringer i både leting, utbygging og økt utvinning.

- Dette forteller en dramatisk historie for hele industrien. Det viser at Statoil trenger en oljepris som er vesentlig høyere for å finansiere leting og utbytte, og samtidig skape vekst og betale utbytte, sier Omdal.

Reduserer investeringene
De siste årene er Statoils investeringer økt fra 80 til 112 milliarder, mens produksjonen er den samme. Han mener Statoil teoretisk sett kan øke produksjonen i den porteføljen de sitter på i dag, men at det krever urealistisk store investeringer.

- Da blir gjeldsgraden for høy, sier Omdal, og den samme historien kan fortelles om mange av de store internasjonale oljeselskapene.

- Helge Lund forklarer salget med en optimalisering av porteføljen. Er det det som skjer?

- Dette handler om hva man kan selge og hvor man kan redusere store investeringsforpliktelser, konstaterer Omdal, men legger til at Statoil sitter på store salgbare verdier, og på langt nær går konk.

- Oljeprisen har i norske kroner er bare vært høyere noen få måneder i 2008, og i dollar er den er på linje med det selskapet guidet på for et år siden samtidig som selskapet guidet vekst. Nå ser vi en dreining som reflekterer press fra marked og analytikere for å synliggjøre verdiene, sier Omdal.

Statoil er et av oljeselskapene som verdsettes lavest i aksjemarkedet i forhold til estimerte underliggende verdier i selskapet. Rabatten er nå ifølge Omdal på over 40 prosent. Samtidig har selskapet helt fra børsnoteringen posisjonert seg som en attraktiv investering og utbytteaksje.

- Bra pris
Oljeanalytiker John Olaisen i meglerhuset ABG Sundal Collier karakteriserer salget som veldig positivt.

- Det er en veldig bra pris, sier Olaisen til DN.no.

BAKGRUNN: Statoil selger for 9 mrd. i Aserbajdsjan

- Det er rundt tre ganger bokført verdi og rundt femti prosent over det jeg lå inne med i naven, legger han til.

Greit investeringsbeløp
Samtidig som nedsalget ble kjent, offentliggjorde Statoil sin investeringsbeslutning for steg 2-utvikling av gassfeltet.

Beslutningen innebærer investeringer på 4,3 milliarder dollar, eller 26,4 milliarder kroner, for Statoil.

- Det beløpet er greit nok, sier Olaisen til DN.no.

Det er ventet at Statoil vil kommunisere en endring i vekstmålet på kapitalmarkedsdagen i begynnelsen av februar.

Les også: Sliter i aksjemarkedet - presses til å selge oljefelt

Advarer mot for lave investeringer

LES OGSÅ på DN.no nå: