Statoil har solgt felt og feltandeler for tilsammen 18 milliarder dollar, tilsvarende 110 milliarder kroner, de siste fire årene. Nesten halvparten av dette er ført som gevinst i selskapet regnskap.

Det foreløpig siste salget ble kjent tirsdag morgen: Statoil selger unna verdier for nærmere ni milliarder kroner i Aserbajdsjan.

- Dette er nok et tegn på at de har underdekning for å opprettholde forventet utbytte. Selskapet må gjennomføre slike salg for å klare det, og nå skjer det igjen. Dette er en påminnelse, sier Trond Omdal, analytiker i Arctic Securities til DN.no.





Tilbake i 2010 endret Statoil strategi. Etter å knapt ha solgt en letelisens siden oppstarten, har selskapet siden den tid stadig meldt om salg, byttehandler og kjøp. Nettopp optimalisering av porteføljen er forkl#229en fra selskapets ledelse etter hvert salg.

- Porteføljestyring er en del av vår strategi, og vi har gjennomført flere vellykkede transaksjoner de siste årene. Transaksjonene gjør oss i stand til å fokusere vår portefølje, prioritere våre investeringer og realisere betydelig verdier, sier Statoils pressetalsmann Knut Rostad tirsdag.

Analytikerne er skeptiske til den forkl#229en, og har lenge ment at det dreier seg om å redusere investeringsforpliktelser, bedre tilgangen på fri kapital og opprettholde utbyttepolitikken.

Viser frem verdiene
Statoil sliter også med å få aksjeprisen til å stemme med det som er underliggende verdier i selskapet. Salg kan synliggjøre verdier i selskapet på en direkte og effektiv måte, og gi mer igjen for verdiene enn verdsettelsen i aksjer. Dermed presses selskapene til å selge eiendeler for å vise hva de er gode for.

- Helge Lund har sagt at det spørsmålet han oftest får av amerikanske investorer er hvorfor han ikke splitter opp selskapet og selger delene, har analytiker Trond Omdal tidligere fortalt.

De siste årene er det betalt ut rundt 20 milliarder kroner i utbytte fra selskapet årlig. Rundt to tredeler av dette går til den norske stat. Analytikernes forventninger til utbytte er syv kroner, som er en liten økning fra 2012.

Samtidig som det går betydelige midler til utbytte, har Statoil brukt store summer på oppkjøp, hovedsakelig i skiferområder i USA (se oversikt).

Åtte store salg
Dagens salg er det åttende i rekken av betydelige salg Statoil har gjennomført de siste tre årene.

  • I oktober 2012 handlet Statoil med Wintershall, og solgte Brage-lisensene, solgte seg ned i Gjøa og Vega, og kjøpte en 15 prosent eierandel i Edvard Grieg-lisensen nær Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen: Statoil casher inn over 8 milliarder
  • I november 2011 solgte Statoil til Centrica. Statoil seg ned i tre felt og gå ut av fem felt på norsk sokkel for en salgssum på 1,625 milliarder dollar - eller 9,4 milliarder kroner med daværende dollarkurs. Les om det her: Statoil med milliardsalg på norsk sokkel
  • I juni 2011 solgte Statoil deler av Gassled. Gassled er eieren av det integrerte gasstransporterings- og prosesseringssystemet på norsk kontinentalsokkel, og ga Statoil en gevinst på 17 milliarder.


Les mer om samme tema:
Sliter i aksjemarkedet - presses til å selge oljefelt
Statoil venter flere transaksjoner fremover
- Folk begynner å miste troen
Oljegigantene mister grep
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.