Statoil har inngått avtale om salg av 10 prosent av gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan og South Caucasus-rørledningen, melder Statoil i en pressemelding. Statoil sitter igjen med 15,5 prosent.

company:stl

Statoil selger delen for 1,45 milliarder dollar. Det tilsvarer nesten 9 milliarder kroner.

Kjøperne er Socar (6,7 %) og BP (3,3%).

- Salget samsvarer med vår strategi om porteføljeoptimalisering basert på streng prioritering av framtidige investeringer, og verdiskapning gjennom en betydelig gassposisjon, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding.

- Vi mener 15.5 prosent er en riktig andel i Shah Deniz. Etter nedsalget er vi fortsatt tredje største eier i feltet, sier Knut Rostad, talsmann for internasjonale operasjoner i Statoil.

LES OGSÅ: Spår overflod av olje og prisfall

Tatt investeringsbeslutning
Samtidig har Statoil tatt endelig investeringsbeslutning for steg 2-utvikling av gassfeltet.

Steg 2-utviklingen av består av følgende:

  • Offshoreinvesteringer: boring og ferdigstillelse 26 havbunnsbrønner og bygging av to nye plattformer med broforbindelse.
  • På land vil det bli nye prosesserings- og kompresjonsanlegg i Sangachal.
  • Utvide South Caucasus-rørledningene (SCPX) gjennom Aserbajdsjan og Georgia.

- Denne enorme investeringen vil legge til rette for at det også vil tas investeringsbeslutninger i rørledningene TAP og Tanap, forklarer Knut Rostad.

Det vil dermed bli bygget gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline (Tanap) på tvers av Tyrkia og den transadriatiske rørledningen (Tap) på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

Sammen vil disse prosjektene skape en ny sørlig gasskorridor til Europa. Statoil er investorer i SCPX og Tap, men ikke Tanap. Beslutningen innebærer investeringer på 4,3 milliarder dollar, eller 26,4 milliarder kroner, for Statoil.

Samlede investeringer er 28 milliarder dollar.

- Shah Deniz steg 2-prosjektet er et betydelig prosjekt som gjør Aserbajdsjans store gassressurser tilgjengelig for det europeiske markedet. Det gir også fordeler for kundene og skaper verdi for partnerne, sier Lund.

Statoil skal ikke delta som investor i Trans-Anatolian Gas Pipeline.

- Vi har vurdert våre mulige posisjoner gjennom hele prosjektets verdikjede, og avveid økonomi og risiko for å identifisere hva som utgjør optimal deltakelse, sier Lund.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.