- Det er kjempebra. Det er, så vidt jeg kan komme på, den største kontrakten noe norsk selskap har vunnet, og i alle fall den største Aker Solutions har fått, sier analytiker Chr. Frederik Lunde i Carnegie til DN.

Han tar raskt forbehold om at det kan være noen større riggkontrakter.

- Kontrakten er mer enn dobbelt så stor som jeg ventet. Det var antydet en lavere kontraktsverdi, sier Lunde.

Meglerhusene Nordea Markets og DNB Markets påpeker også i sine analyser at kontrakten er dobbelt så stor som ventet.

 

- Får uttelling

Aker Solutions hadde allerede god kontroll på ordreboken i forretningsområdet subsea.

- Den var på 24 milliarder, det er dobbelt så stor som den har vært historisk. Kombinert med dagens kontrakt sikrer dette vekst i subsea de neste årene garanter selv om markedet skulle tørke inn, sier Lunde.

Han mener Aker Solutions nå begynner å få virkelig uttelling for strategien om å sikre seg et godt forhold til de tre største undervannsoperatørene i verden: Statoil i Norge, Petrobras i Brasil og Total i Afrika.

Tilsvarer 30 dypvannsrigger

Også innenfor engineering har Aker Solutions sikret seg arbeid de neste årene med Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.  

- Den siste store biten av selskapet er drilling. Og det er frykt i markedet for at riggmarkedet skal knekke. Men da må vi huske at dagens kontrakt tilsvarer verdien av 30 dypvannsrigger. Det er en kjempekontrakt, sier han.

Lunde mener Aker Solutions får lavere uttelling enn normalt på en rolig børsdag midt i påskeuken.. Han tror verdien vil fortsette å stige etter påske.

Nordea påpeker i sin analyse at Aker Solutions allerede jobber med Total på Moho-feltet utenfor Kongo, og at det minimerer risikoen i prosjektet. Analytiker Anne Schult Ulriksen skriver i sin analyse at årets to subsea-kontrakter er større enn selskapets samlede ordrebygging på undervannsområdet i hele 2011.

Selskapet leverer førstekvartalsresultater 30. april. Lunde tror det blir oppløftende.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.