Energiminister Tord Lien vil ikke kutte i norsk oljeproduksjon for å nå klimamålene.

Oljen kan ikke bli liggende under havbunnen. Vi vil derfor at aktiviteten på norsk sokkel økes for å finansiere velferdsstaten, sier Tord Lien til Adresseavisen.

Miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Bellona reagerer sterkt på Olje- og energiminister Tord Liens uttalelser om at all norsk olje og gass skal opp.

Bellona mener Olje- og energiministeren med disse uttalelsene klart viser at han ikke har noen intensjoner om å bidra i det globale prosjektet for å redusere klimagassutslippet, ei heller at han har noen intensjoner om å stå ved regjeringens mål om å overoppfylle klimaforliket.

- Hvis vi øker aktiviteten på sokkelen,  må vi ta kuttene andre steder for i det hele tatt å kunne nå klimaforliket. Kanskje Lien har planer om å stenge ned kraftkrevende industri for å nå målet om et forsterket klimaforlik, undres Janne Stene, leder for Bellonas energi- og klimaarbeid.  

Et regnestykke:

Norge har forpliktet seg internasjonalt til å jobbe mot togradersmålet. For å nå klimaforliket må vi kutte dagens utslipp med 8 millioner tonn.

Slik fordeler dagens utslipp seg:

  • Offshore står i dag for 26% av utslippene (13,7 mill tonn)
  • Industrien for 22% (11,7 mill tonn)
  • Transport 19% (10,1)

- Det er utopisk å tro at vi kan elektrifisere hele transportsektoren innen 2020, så transportsektoren kan ikke ta alle de opprinnelige kuttene og deretter alle de økte utslippene fra økt olje- og gassaktivitet, sier Stene.

Utsira uten elektrifisering betyr alene 800.000 flere tonn CO2 per år.

Industrien har allerede kuttet kraftig. Siden 1990 har industrien kuttet utslippene med nærmere 40 prosent, både gjennom nedleggelser og aktiv jobbing for å redusere energibruk og utslipp.

- Dersom industrien blir ilagt store deler av de ytterligere kuttkravene knyttet til å oppnå klimaforliket, vil det bety det samme som om at vi må legge ned deler av den kraftkrevende industrien, sier Stene

- Bellona er helt klart i mot dette som en opsjon, men det kan synes som om det er dette Regjeringen ønsker dersom det Tord Lien representerer regjeringens politikk, og de fremdeles står bak klimaforliket, presiserer Stene.

- Bare tull

– Frem mot 2050 skal Norge bevege seg mot et nullutslippssamfunn. Da er det meningsløst å fortsette å bruke store ressurser på å ta ut de siste oljedråpene, sier Halvard Raavand i Natur og Ungdoms sentralstyre.

– At det er plass til å ta ut all norsk olje og gass innenfor togradersmålet, er tull. Skal vi ha sjans til å nå togradersmålet, må opptil 80 prosent av alt kull og all olje og gass bli liggende, sier han til NTB.

Hvordan økt oljeutvinning passer som hånd i hanske med å takle klimautfordringene og redusere klimagassutslippene er en gåte også for Bellona.

- Klima- og energieksperter er helt klare på at ¾ av de kjente globale fossile reservene må bli liggende under bakken hvis vi skal nå målet om ikke å overstige en 2 graders temperaturøkning. Mesteparten av det vi i dag har funnet må derfor bli liggende under havbunnen. Hvis vi fortsetter å hente ut olje og gass i dagens tempo, så er vi på strak vei mot 6 grader, sier Stene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.