– Det har vært mange om benet de stedene jeg har søkt, og det har for eksempel vært én plass ledig og 100 søkere. Du må jobbe hardere enn tidligere, sier geologistudent Sanne Lorentzen (26).

Som DN skriver fredag peker ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mot et markant skifte i investeringene innen næringene for rørtransport og utvinning av olje og gass neste år.  Investeringene anslås til 182,4 milliarder kroner fra oljeselskapene selv. Det er 25,8 milliarder lavere enn anslaget på samme tid ifjor.

Også studentene marker taktendringen.

– De fleste jeg har pratet med har slitt mer med å få en jobb sammenlignet med hvordan det var tidligere. Det gjelder både offshore og onshore geologarbeid. Statoil var her og hadde en stor rekrutteringsdag, men i etterkant har de ikke invitert mange av avgangsstudentene på intervju. Jeg vet ikke om det skyldes at de fikk vite om kostnadsreduksjonene, men innsparingene til Statoil har nok ført til en dominoeffekt og generelt dårligere tider, sier Lorentzen.

Hun forsvarer mastergraden innen geologi på Universitetet i Oslo fredag, og var inntil nylig leder for studentseksjonen til Society of Petroleum Engineers (SPE).

32 prosent færre søkere
DN skrev tidligere denne våren  - Aldri trodd det skulle komme

Selv om fagforeningene Nito og Teknas undersøkelser viser at nesten alle de nyutdannende medlemmene deres gikk «Alle» som gikk ut av dette studiet i fjor fikk jobb , merker Nito merker blant annet økt interesse for jobbsøkerkursene de holder på campus. Samtidig vil Færre vil studere i "oljå" . Etter flere år med stor økning, stuper søkertallene til petroleumsfag ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Årets tall fra Samordna opptak viser 286 primærsøkere til det femårige masterprogrammet i petroleum i Trondheim, noe som er en nedgang i søkerne på 32 prosent. Tall fra Universitetet i Stavanger viser samme tendens. Deres femårige masterløp innen petroleumsteknologi hadde en tilbakegang på 21 prosent.

Optimistiske
Hos NTNU melder linjeforeningen for blant annet petroleumsfag og tekniske geofag om optimisme. Lars Andreas Solås (26) sitter i bedriftskomiteen, og har ikke merket mindre interesse fra næringslivet.

– Nei, de presser rekrutteringsprosessene lengre frem, og vil komme på tidlig på høsten slik at de kan ansette studentene allerede før jul, sier Solås som er ferdig sivilingeniør innen teknisk geofag.

Lorentzen mener heller ikke at situasjonen er dramatisk. Hun anslår at over halvparten av kullet hennes hadde jobb før endt studium. Selv satser hun på å ta doktorgrad til høsten.

– Er det oljefremtiden som skremmer deg inn i akademia?

– Nei, det er fordi jeg synes tema er interessant og likte godt forskningsbiten av masteroppgaven. Men hadde jeg fått jobb tidlig i skoleåret, som var mer vanlig før, hadde jeg kanskje ikke tenkt på muligheten for å ta en doktorgrad, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.