- Vi følger Arbeiderpartiet med argusøyne. Det har kommet uttalelser i det siste som utfordrer den konsensusen partiet har stått for i oljepolitikken, sier Gro Brækken.

Bækken, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass, mener det truer hvilket bilde internasjonale investorer har av Norge.

-  Internasjonale selskaper har investert mye i Norge, og skal også gjøre det i fremtiden. Det krever langsiktig tenkning. Er verden i ferd med å endre sitt syn på norsk sokkel som en sikker investeringsmulighet? spør Brækken.

Frykter enda grønnere retning

En ny rapport som er utarbeidet på oppdrag fra Norsk Olje og Gass av analyseselskapet IHS, tyder på det. Norge er i den absolutte verdenstoppen når det gjelder attraktivitet og politisk stabilitet, men ifølge rapporten settes det nå et obs-varsel ved hvorvidt Arbeiderpartiet vil trekke en miljøpolitikk som allerede betegnes som "verdens strammeste" i en enda grønnere retning.

- Vi har en av verdens høyeste skattesatser, og en co2-politikk som er svært stram. Begge deler har blitt strammere de siste årene, sier Gro Brækken.

Sammen med det rapporten kaller "en av verdens strengeste klimapolitiske regler", skaper usikre politiske signaler en risiko for hvordan internasjonale investorer vil se på Norge i fremtiden, ifølge IHS.

Strammest

-  Norge er suverent høyest når det gjelder ”stram” klimapolitikk, sier direktør i Norsk Olje og gass, Erling Kvadsheim.

- I tillegg er sektoren bygget på konsensus over tid. Konsensusen må videreføres, sier Kvadsheim, og lister opp interesseorganisasjonens oppfordring til norske myndigheter:

- De langsiktige planene må videreføres.

- Forslag som endrer spillereglene må avvises.

- Det må gjennomføres politiske vedtak om økt utvinning.

- Klimatiltakene må gis tid til å virke.

- Inkonsekvente

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne er helt uenig i disse målene, men mener debatten om klima- og oljepolitikk som rapporten skaper, er "oppmuntrende".

- Norsk Olje og Gass er inkonsekvente når de sier at de liker norsk klimapolitikk, men samtidig ikke vil ha mer av den. Men denne ikke helt tilfeldige rapporten viser at norsk debatt om olje, energi og klima har umiddelbar internasjonal effekt, og det er oppmuntrende.

Han mener det at Norsk Olje og Gass trekker frem Russland og Saudi-Arabia for å få norsk klimapolitikk til å virke sterk, er tankevekkende.

- Hvis ikke vi er ekstremt mye bedre enn Saudi-Arabia og Russland på klima, så bør det være veldig bekymringsfullt. Det sier litt om ambisjonene i norsk oljepolitikk når vi sammenligner oss med disse landene.

Hansson ønsker mindre, ikke mer konsensus på oljefeltet.

- Det farlige med norsk oljepolitikk til nå har vært en lammende konsensus om en veldig ulogisk sammenheng mellom norsk oljepolitikk og norsk klimapolitiikk.

- Lite ærerik historie

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken mener norsk oljeindustri har en "lite ærerik" historie i klimakampen. 

- De sloss intenst mot CO2 avgiften da den ble innført i 1991. Dagens rapport bærer bud om at oljeindustrien fortsatt kommer til å sloss mot den klimapolitikken verden trenger.

Naturvernforbundets leder støter Jonas Gahr Støres utspill om å la noe av oljen ligge under bakken for å spare miljøet.  

- Signalene fra Aps nye leder, Jonas Gahr Støre er oppløftende og helt riktige. Klimaet tåler ikke at vi pumper opp alle de fossile ressursene verden har funnet. I følge den siste rapporten fra FNs klimapanel har verden funnet mellom 3,5 og 7 ganger så mye kull, olje og gass som vi kan bruke dersom vi skal unngå en dramatisk oppvarming av kloden, sier Haltbrekken,(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.