Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Mandag holdt Jens Ulltveit-Moe foredrag på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger under tittelen
Mandag holdt Jens Ulltveit-Moe foredrag på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger under tittelen "Capitalizing on the renewable boom". Foto: Tomas Alf Larsen les mer

ONS

- To årsaker til å gå helt ut av olje

Selskapene følger ikke med i timen, mener Jens Ulltveit-Moe.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ifjor kunne Jens Ulltveit-Moe innkassere over én milliard kroner på salget av livbåtprodusenten Harding. Salget markerte en viktig milepæl for investoren: Nå var han helt ute av olje.

Jens Ulltveit-Moe

Alder: 72

Stilling: Investor og industrieier

Bakgrunn: Grunnla selskapet Umoe for 30 år siden, gjennom hvilket han eier virksomheter innen alt fra fornybar energi, bioenergi, skog, shipping og industriselskaper til catering og kafeer. Er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen og har en mastergrad i internasjonal politikk fra Columbia University i USA. Var president i NHO fra 2000 til 2004. Har to døtre på 31 ni 9 år. Gift med økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe.

Vis mer
- Det er to årsaker til at jeg har gått ut av olje, sier Ulltveit-Moe til DN i dag:

- For det første er det et medmenneskelig ansvar å gjøre noe med den trusselen som global oppvarming er for menneskeheten. For det andre tror jeg at enhver stor omstilling har i seg profittmuligheter.

  • LES OGSÅ:

- En revolusjon

Det var det siste Ulltveit-Moe snakket om, da han mandag holdt foredrag på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger.

- Budskapet mitt er at det skjer en revolusjon i reduserte kostnader i vind og sol som gjør at investeringene i elektristetproduksjon primært vil gå på ikke-fossilt, sier investoren.

- Kostnadsutviklingen gjør disse konkurransedyktige uten subsidier. Det er et stort, nytt skifte, utdyper han.

Han viser til energiselskapene i Tyskland som er halvert i verdi som følge av utbyggingen av fornybar energi der.

- Dette er trender som oljeselskapene må ta innover seg, men som de i beskjeden grad gjør, mener Ulltveit-Moe.

Selv har han investert i tre ting i det kaller «den nye økonomien»: Sol med Rec, skog i Canada og bioenergi i Brasil.

-  Fotosyntesen er det som vil løse verdens energiproblemer. Helt klart. Jeg har satset masse på det, sier Ulltveit-Moe.

Støtter utvikling

Investoren har vært på ONS i nærmere 20 år. Ifølge han er det første gang fornybar energi løftes opp som et av hovedtemaene.

ENERGIGAPET

  • 48.000 milliarder dollar må investeres frem til 2035 om etterspørselen etter energi skal dekkes, slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast.
  • Samtidig kreves det en kraftig omlegging i hele energisektoren for å nå målet om reduserte klimautslipp.
Vis mer
- Det tjener messen stor ære, sier han.

Samtidig understreker Ulltveit-Moe at han mener det er riktig å utvikle norsk sokkel best mulig.

- Når vi stopper, er det mer skitne ting som overtar. Spørsmålstegnet jeg har handler om å bygge ut Barentshavet. Om en fremtidig oljepris og CO2-skatt i en eller annen form vil gjøre inntektene så lave at det ikke er økonomisk å bygge ut, sier han.

- Mot slutten

Investoren solgte sine siste PGS-aksjer i 2010.

- Vi har allerede sett at seismikk er ned betraktelig. Formodningen om at hvis vi bare kan produsere oljen også blir den solgt, står ikke lenger. Det er stort skifte, mener Ulltveit-Moe.

- Man kan diskutere om det er 20 eller 40 år, men den fossile tidsalderen går mot slutten, sier han.

- Er Norge blitt for avhengig av oljen?

- Svaret på det tror jeg er klart «ja». Det blir tøff omstilling, men det betyr ikke slutten på Norge. Vi er fortsatt en meget sterk energinasjon på vann, vind og bioenergi, svarer investoren.

Energi Jens Ulltveit-Moe ONS
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.