Enis utbyggingsprosjekt Goliat i Barentshavet er verstingen i gjennomgangen av prosjektene på norsk sokkel. Siden plan for utbygging og drift (pud) ble vedtatt er prosjektet blitt 15,4 milliarder kroner dyrere. Bare det siste året er investeringsanslaget økt med 7,4 milliarder kroner.

Til sammen anslås det nå at Goliat kommer til å koste 47 milliarder kroner. Prosjektet er forfulgt av utsettelser og problemer. På verftet i Sør-Korea er det pøst på med folk. Nå er planen at den store flyteren skal komme til Norge neste sommer.

- Hovudårsakene til kostnadsauken er høgare marknadsprisar, lengre leveringstid for utstyrspakkar, høgare råvarekostnader og valutaeffektar. I tillegg er prosjektet blitt dyrare på grunn av teknologiske utfordringar, meir omfattande planlegging og større arbeidsmengde enn venta, heter det i Statsbudsjettet.

Samlet har prosjektene under bygging på norsk sokkel blitt 29 milliarder kroner dyrere. Økningen siden ifjor er på 13,7 milliarder kroner. Tilsammen er det nå prosjekter under utbygging på norsk sokkel  til en verdi av rundt 334 milliarder kroner. Samlet skulle disse prosjektene ha kostet 305 milliarder kroner.

Les også:

Nye grenser for netthandel: 500 og 3000 kroner

- Det er komplett galskap

- Siv Jensen skulle hatt ris på baken