- Det er ikke umulig å se for seg Statoil fusjonert sammen med et annet internasjonalt oljeselskap i fremtiden. Og det kan kanskje også være en god løsning.

Det skriver tidligere olje- og energiminister og Sp-nestleder Ola Borten Moe i en kronikk publisert i fredagens VG. Moe er i dag direktør i innovasjon Siva - et statsforetak eid av Nærings og fiskeridepartementet.

Fusjonsrykter

- Det har jo vært krefter innad i de sittende regjeringspartiene om å selge seg ned i Statoil. Jeg tenker at det ikke er noe som tyder på at selskapet er i spill, men man vet ikke hva fremtiden bringer. Kanskje skjer det konsolidering av bransjen, og da er det viktig å vite hvor krittstreken for samfunnet går, utdyper Borten Moe overfor DN.

Det ble denne uken kjent at Statoils toppsjef, Helge Lund, skifter jobb og skal ta over som toppsjef for oljeselskapet BG Group.

DN skev tidiigere denne uken at det går spekulasjoner om at Statoil har diskutert fusjon med nettopp BG Group. Så langt har ikke avtroppende toppsjef Lund noen kommentar til de ryktene, ei heller om han akter å føre selskapene snår han bytter jobb.

- Ren spekulasjon

Disse ryktene har ikke Borten Moe noen formening om.

- Det jeg skriver om en mulig fusjon er ren spekulasjon. Poenget jeg ønsket å fremme var at det er viktig å sikre Statoils interesser i Norge, og at den norske sokkelen er selskapets hovedfokus.

Borten Moe mener Lund har gjort en god jobb som Statoil-sjef.

- Kritikken mot han har vært ufin, sier han til DN.

I kronikken kommer Borten Moe med kritikk mot fagforeningene, som ofte har vært krasse i sin kritikk av Lund.

Les mer omdette her: Statoil-ansatte mener Helge Lund må gå av

Han skriver at den avtroppende Statoil-sjefen har tatt «riktige strategiske valg» og ikke har hatt andre alternativer.

- Lund har vært toppsjef i en periode der selskapet etter mitt syn gjort en del grep som har vært riktig. Selskapet leverer godt, og står godt internasjonalt, sier han.

Les også:
Her topper de formueslisten
Henrik Carlsen (68) har jobbet med alle Statoil-sjefene
- Kan du i det hele tatt se den? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.