Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

SOLEN: Bilde fra NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) viser den enorme solflekken AR-12192. Den har en diameter tilsvarende ti jordkloder. Foto: NASA/AFP Photo/NTB scanpix
SOLEN: Bilde fra NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) viser den enorme solflekken AR-12192. Den har en diameter tilsvarende ti jordkloder. Foto: NASA/AFP Photo/NTB scanpix les mer

Solenergi

Flekken som kan skape enorme strømavbrudd

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Med teleskop kan man se mørke flekker på solen - såkalte solflekker.

Temperaturen på Solens overflate er litt over 5500 grader. Solflekkene har temperaturer på «bare» 2727 til 4227 grader, og fremstår derfor som mørkere enn omgivelsene.

Nå er en gigantisk solflekk som går under navnet AR 12192 vendt mot jorden, skriver aftonbladet.se.

Solflekken har en diameter på 128.000 kilometer - ti ganger mer enn jordens - og er den største som har pekt mot vår planet på 24 år, ifølge Nasa.

Det er ventet at AR 12192 kan medføre store eksplosjoner på solens overflate, som igjen kan medføre solstormer - elektromagnetiske felt som kastes i høy hastighet mot jorden.

- I verste fall massive strømavbrudd

- Skadelig stråling kan ikke ta seg gjennom jordens atmosfære og påvirke mennesker på bakken, men hvis de er tilstrekkelig kraftfulle kan de forstyrre gps og kommunikasjonssignaler, ifølge Space.com.

Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium sier til VG at den nåværende aktiviteten på solen i verste fall kan medføre massive strømavbrudd på jorden.

I mars 1989 ble for eksempel hele strømforsyningen i Quebec-regionen i Canada slått ut av en solstorm.

 

Les også: Solstorm kunne blåst sivilisasjonen tilbake til det 18. århundre
 

Energi Solenergi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.