Oljeselskapet Statoil leverer for første gang siden børsnoteringen for 13 år siden negative resultater.

Selskapet fikk et justert driftsresultat var 30,9 milliarder kroner, en nedgang fra 40,4 milliarder kroner i tredje kvartal 2013. Det var ventet et justert driftsresultat på 31,7 milliarder kroner.

Driftsresultatet endte på 17,0 milliarder kroner, en nedgang fra 39,3 milliarder kroner fra samme kvartal ifjor.

Resultatet etter skatt var negativt med 4,8 milliarder kroner for første gang siden Statoil gikk på børs i 2001. Underskuddet skyldes blant annet at selskapet tar nedskrivninger på 13,5 milliarder kroner i kvartalet.

Nedskrivningene er hovedsakelig knyttet til eierandelen i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Canada, utløst av utsettelse av utbyggingen av Corner-feltet. I tillegg kommer nedskrivninger av leteandeler i Mexicogolfen og i Angola, i følge en melding fra selskapet.

- Det at selskapet tar nedskrivninger på 13 milliarder og får et regnskapsmessig tap er oppsiktsvekkende, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto til DN.

 

 

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener Statoil-resultatet er «oppsiktsvekkende» Foto: Per Thrana
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener Statoil-resultatet er «oppsiktsvekkende» Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Nærignsliv)

- De justerte tallene er nokså «in line» med forventningene. Selskapet har noe bedre produksjon enn ventet internasjonalt, påpeker Omdal.

Oljeprisen trekker ned

Statoils fungerende konsernsjef Eldar Sætre forklarer på selskapets pressekonferanse at det negative resultatet skyldes en rekke speseille forhold, eller det som kalles engangseffekter i regnskapet.

Siden juli har oljeprisen falt med omtrent 30 dollar fatet, og ligger nå på rundt 86 dollar fatet. Det gir utslag i Statoils kvartalsresultat:

- Statoils driftsresultat ble negativt påvirket av lavere olje- og gasspriser og vår beslutning om å utsette salg av gass for å øke verdiskapningen. Det negative regnskapsmessige resultatet i henhold til IFRS-standarden skyldtes kvartalsspesifikke forhold. Vi leverte solid drift og kontantstrøm i kvartalet, sier Sætre ifølge en melding onsdag.

Omdal peker også på lavere enn ventet oljepris som en viktig faktor.

Statoil produserte 1,829 millioner fat oiljeekvivalenter per dag i tredje kvartal. Dette er på omtrent samme nivå som i tredje kvartal 2013.

Resultatet per aksje er på 2,96 kroner.

I meldingen skriver også selskapet at de er i gang med letingen etter ny konsernsjef, og har nedsatt et underutvalg som har begynt arbeidet med dette.

Les mer om oljesand her: Ber Statoil gå ut av oljesand, Arktis og diktaturer

Les mer om Angola her: Statoil: Tørr Angola-brønn

Les mer om Mexicogolfen her: Statoil med storprosjekt i Mexicogolfen

«Stygge tall»

- Det kom overraskende på oss at de må skrive ned i Canada. Resultatet endte litt svakere enn ventet på driften, og selskapet tok nedskrivninger som ikke er positivt. Det gjør at tallene ser stygge ut, og jeg forventer at aksjen vil falle i løpet av dagen, sier Carnegie-analytiker Kjetil Bakken.

Han spådde tidligere et resultat per aksje i tredje kvartal på 3,30 kroner, ettersom høyere produksjon og en sterkere dollar mer enn kompenserer for de svakere oljeprisene. Resultatet i onsdag endte på 2,96 kroner per aksje.

- De viktigste avvikene er at realiserte oljepriser og gasspriser i USA er lavere enn ventet, forklarer Bakken.

Statoil asa

*Estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans

Les også på DN.no:

Riggselskap til bunns i bred oppgang

Tesla til himmels på Musk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.