Oljeselskapet Statoil varsler 51.000 årsverk knyttet til første fase i utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup, fremgår det av konsekvensutredningen som offentliggjort mandag.

- Størst mulig konkurranse

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities mener anslaget er gyllen invitasjon til en norsk oljeservicebransje, som fra før har fått hyppige oppfordringer fra Statoil om å spisse tilbudene sine.

- De spiller vel sin hånd som best de kan. Statoil vil at flest mulig skal delta i runden her slik at de kan få best mulig pris og størst mulig konkurranse, sier Madsen til DN.

Analytikeren påpeker at Statoil også har en egeninteresse av de norske aktørene er med og byr.

- De ser at de ikke vil at industrien skal død ut i Norge, og at de trenger den kompetansen. De har nok interesse av det også, men de kommer nok til å gå for det beste pris/kvalitet-tilbudet likevel, sier Madsen.

- Viktig for utbyggingen

Av 51.000 årsverk er hele 22.000 årsverk forventet å falle til norske leverandørbedrifter, og omlag 12.000 årsverk kan skapes hos underleverandører til leverandørbedrifter i Norge, ifølge Statoil.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi 2700 årsverk, og ved full feltutbygging ventes 3400 årsverk.

Konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund, mener leverandørindustrien bør vite sin besøkelsestid.

- Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier han.

Dermed gjentar Statoil tidligere oppfordringer til oljeklyngen om at - Det er tid for å brette opp skjorteermene og begynne å jobbe .

- Ingen overraskelser

Statoil anslår mandag det samlede investeringsbehovet ved full utbygging av Johan Sverdrup på 170-220 milliarder kroner. Dette er mer eller mindre som forventet, ifølge flere analytikere.

Madsen i Arctic Securities lå inne med en forventning midt i intervallet, på 196 milliarder kroner.

- Det var ingen overraskelser mot våre estimater i det som kom i dag, sier han til DN.

Han har en salgsanbefaling på Statoil-aksjen med kursmål 135 kroner og en hold-anbefaling på Det norsk med kursmål 50 kroner.

- Begrenset betydning

Heller ikke oljeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie fant oppdateringen overraskende.

- Det meste av det som ble presentert i dag er på linje med det som har blitt sagt før, sier Bakken til DN.

Investeringene i senere faser oppgis imidlertid implisitt til 70-100 milliarder kroner, mens han lå inne med 60 milliarder kroner, påpeker Bakken.

- Det er langt frem i tid, og fortsatt ikke tatt konseptvalg, så det er begrenset betydning for verdsettelse per idag, sier analytikeren.

- Kommunikasjon mot samfunnet

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener Statoil-meldingen var omtrent på linje med det som var lagt til grunn i forkant

.

Kjetil Bakken, Carnegie.
Kjetil Bakken, Carnegie. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- De har veldig press fra politikere om å gi beskjed om at de ikke kutter alle investeringer i Norge. Slik jeg ser det, er det heller kommunikasjon mot politikerne og det norske samfunn enn noe annet, sier Olaisen til TDN Finans.

Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank.
Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank. (Foto: cf-wesenberg/selskapet)

Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen nedjusterer imidlertid verdiestimatet av feltet med fem prosent, ifølge en oppdatering.

For Statoils del fører dette til en nedjustering i verdijustert egenkapital på 0,3 prosent, mens det for Det norske oljeselskaps del gir en nedjustering i verdijustert egenkapital på 4,0 prosent, påpeker analytikeren. For Lundin Petroleums del nedjusteres estimatet for verdijusterte egenkapital med 3,0 prosent.

Det norske kan trenge kapital

Foruten det totale investeringsnivået, merker også Sveen-Nilsen seg at alle de andre parameterne er på linje med forventningene.

Swedbank-analytikeren noterer ellers at Det norske muligens vil trenge mer finansiering hvis oljeprisene skulle forbli under 80 dollar per fat.

Statoil-aksjen faller noe tilbake og er opp 0,13 prosent til 153,20 kroner. Det norske er opp 2,1 prosent til 44,50 kroner på Oslo Børs sålangt mandag.

Les også:
Statoil varsler superlønnsomhet fra gigantfelt


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.