Oljeselskapet Shell har inngått et forlik om å betale millionerstatning for to tilfeller av grove oljeutslipp i det sørlige Nigeria.

Den nigerianske avdelingen av det britisk-nederlandske selskapet har godtatt å betale til sammen 55 millioner pund (600 millioner kroner) til 15.600 fiskere i Bodo i Niger-deltaet. 35 millioner går til fiskerne og 20 millioner til lokalsamfunnet.

I og med forliket unngår Shell en full rettssak i London, og pengene er allerede utbetalt til fiskernes advokater.

Hver fisker får en erstatning på 2.200 pund, som svarer til tre års inntekt basert på minimumslønna i Nigeria, ifølge fiskernes advokat Leigh Day.

Shell innrømmet i november at oljelekkasjene som skyldtes feil på oljeledningen Bomu-Bonny i Bodo, var mye større enn de 4.144 fatene de først hadde oppgitt. Leigh Day sier at så mye som 600.000 fat kan ha lekket ut.

I henhold til forliket skal Shell også renske opp i det rammede området, en opprydning som starter i løpet av de neste månedene.

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men i Niger-deltaet der oljen produseres, er det fortsatt utstrakt fattigdom. Mange utslipp og lekkasjer opp gjennom årene har også ført til omfattende forurensning.

Shell sier at lekkasjene i 2008 som de er ansvarlig for, er dypt beklagelig. Men de påpeker samtidig at de fleste av lekkasjene som finner sted, skyldes tyveri og ulovlig raffinering.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.