Oljeprisen raste onsdag videre til under 50 dollar per fat, noe som gjør at den er blitt mer enn halvert på få uker.

– Det er helt stille i markedet nå. Ingen nye prosjekter blir signert. Vi er i akkurat samme båt som alle andre, sier Tor Henning Ramfjord (50), administrerende direktør for National Oilwell Varcos norske virksomhet.

Selskapet, som eies av det Houston-baserte konsernet med samme navn, har vel 5000 ansatte i Norge. Med 3200 ansatte i Kristiansand, Arendal og Søgne er National Oilwell Sørlandets desidert største private arbeidsgiver.

Vil skli gjennom

Samtidig er nettopp National Oilwell, enn så lenge i alle fall, i en helt annen situasjon enn mange andre aktører i bransjen. Selskapets ordrebok ble fylt opp i de gode tidene og konsernet når toppen produksjonsmessig første kvartal i år.

Hvor stor ordrereserven er ved inngangen til 2015 vil ikke Ramfjord si noe om, men ved utgangen av tredje kvartal ifjor var den samlede ordrereserven innen riggdivisjonen i hele konsernet på vel 14 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 110 milliarder kroner. Brorparten av dette er tilknyttet den norske virksomheten.

– Vi konsentrerer oss om å levere i henhold til de kontraktene vi har inngått. Og vi håper vi vil klare å skli gjennom nedturen sånn som sist, sier han med ­henvisning til da markedet stoppet­ helt opp i forbindelse med finanskrisen i 2008. Også da hadde National Oilwell en ordrereserve som gjorde at selskapet hadde full aktivitet til markedet tok seg ­kraftig opp igjen to år senere.

– Ingen vet når det snur. Det blir neppe i 2015, men på lang sikt er jeg ikke bekymret. Verden trenger olje, oljeselskapene må på et tidspunkt begynne å investere igjen og det vil etterhvert være behov for nye rigger. Høsten 2010 snudde det oppover igjen nesten over natten, og det kan skje denne gangen også, mener National Oilwells norske ­sjef.

80–100 dollar?

Ramfjord sier han er rimelig sikker på at oljeprisen vil stige igjen til 80–100 dollar fatet. Han tør imidlertid ikke spå når det vil skje.

– Det er i stor grad forholdet mellom Opec på den ene siden og skiferoljeproduksjonen i USA på den andre som bestemmer det. Men i motsetning til i 2008 er det ingen finanskrise nå. Det er godt med penger i markedet, men de går andre veier eller ligger stille og venter på nye muligheter, sier han.

– Så du er ikke bekymret for at oljeserviceavhengige Sørlandet skal få en skikkelig smell?

– Det ser mørkt ut akkurat nå, men jeg er sikker på at landsdelen på litt lengre sikt vil klare seg meget bra. Jeg forstår at det er en viss usikkerhet, men Sørlandet har fått en unik posisjon og har på mange måter blitt oljeserviceteknologiens mekka. Historien viser også at både omstillingsevnen og knoppskytingen her i regionen er betydelig, sier han.

Og for National Oilwell, en av Norges største eksportører med en eksportandel på 98 prosent, medfører situasjonen også visse fordeler. Som inntekter i en sterk dollar samtidig med betydelige lønns­utgifter i norske kroner. Og også muligheter til å hyre inn under­leverandører som er langt mer presset på pris nå enn for bare få måneder siden.

Dessuten er rekrutteringen blitt mye enklere.

– Nå får vi gjerne over 100 høyt kvalifiserte søkere til stillinger vi lyser ut. Før var det ofte bare en håndfull.

Les hele avisen her.
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Prisraset er langt fra over



- Det ser riktig dårlig ut. Som at markedene står helt stille

- De gode tidene er over