Norges åpning for oljeaktivitet helt nord i Barentshavet, i tre blokker på den såkalte Svalbardblokken, har utløst protester fra Russland. Områdene ble i januar tilbudt oljebransjen i 23. konsesjonsrunde. Ifølge russerne strekker de tre blokkene seg utenfor området som Norge har råderett over, og i klartekst anklages dermed Norge for å bryte folkeretten, skriver Klassekampen.

Russland mener at blokkene er omfattet av Svalbardtraktatens bestemmelser om at alle land har rett til likebehandling. Ifølge norske myndigheter befinner blokkene seg på norsk kontinentalsokkel.

– Vi har tilbudt den norske siden bilaterale konsultasjoner for å diskutere regulering av petroleumsaktivitet på Svalbards kontinentalsokkel. Men vi har ikke fått noe svar på det, opplyser presseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden i Oslo.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at det har vært kontakt med andre lands myndigheter om saken. Departementene er ikke bekymret over de russiske protestene.

– Norsk petroleumsforvaltning hviler på trygt folkerettslig grunnlag, og den omtalte konsesjonsrunden i Barentshavet gir ikke grunnlag for protester, sier underdirektør i UD Kristin Enstad til avisen.

Les også:
Streik blant flygerne i Norwegian
Russisk opposisjonsleder drept i attentat  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.