Foran en fullsatt sal på Grand Hotel i Oslo plukker olje- og energiminister Tord Lien opp tråden fra styreleder og arrangør Anders Svedstrøm i Swedbank torsdag.

Minutter før ble deltakene på meglerhusets energiseminar minnet om at oljeprisen var 18 dollar fatet for femten år siden, og at om det er én ting historien lærer oss er det «ikke få panikk».

- Vi har sett oljeprisen falle før, og vi vil se den falle igjen, sier statsråden.

- Jeg tror de fleste av oss som var her ifjor ventet lavere oljepriser, men jeg forutså i hvert fall ikke det fallet som vi har vært vitne til, sier Lien.

  Mer enn halvert oljepris

Fra toppen på 115 dollar fatet har oljeprisen mer enn halvert seg det siste året. Kombinert med avtakende produksjon, dyrere brønner og høyt kostnadsnivå har det satt oljeprodusentenes kontantstrøm under press – og skapt oppbremsning i oljeinvesteringer som i tur har tynnet næringsgrunnlaget for leverandørindustrien.

Liens hovedbudskap er likevel at det vil være mange gode forretningsmuligheter å investere penger i olje og gass, og fornybar energi, i mange tiår fremover, opplyser han til DN torsdag.

- Ikke få panikk, ikke få panikk. Vi må fortsette å investere i olje og gass, og i fornybar energi, både når det gjelder produksjon og infrastruktur. Norge og Europa vil trenge mer energi, og mer bærekraftig energi i fremtiden, sier han fra podiet.

-  Vi tar grep

Letesjef Tim Dodson i Statoil bekrefter at klimaet er mer krevende, men lover at Statoil også fremover skal være globalt ledende på letevirksomhet.

Letesjef Tim Dodson, Statoil. Foto:
Letesjef Tim Dodson, Statoil. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Jeg kan love dere, vi tar grep, men vi får ikke panikk, sier Dodson.

60 prosent av selskapets produksjon er i dag fra sokkelen. Dette vil trolig holde seg de neste årene tross økt virksomhet på britisk sokkel, i Brasil og Mexicofgolfen, understreker Statoil-toppen.

- Over halvparten av funnene de siste årene er funnet i områder det allerede er betydelige påviste reserver, sier Dodson.

  Må tenke ut av boksen

Han lover derfor utstrakt letevirksomhet i såkalte høyverdiområder og oppfølging av tidligere suksesser i årene som kommer. Utfordringen er å erstatte den avtakende produksjonen.  Med 700 millioner fat per dag funnet i snitt i verden de siste årene, er øvelsen krevende. Samtidig er nær «alt» boret i modne felt, som gjør jobben mer til et «puslespill», påpeker Dodson.

- Det handler om å tenke ut av boksen. Johan Sverdrup er kanskje det beste eksemplet på det, sier Statoil-toppen og minner om at feltet tok 45 år å finne.

Partnerne i Johan Sverdrup-feltet, Statoil, Lundin, Det norske, Maersk Oil og Petoro, la nylig frem plan for utvikling og drift for første fase. Tross i at partene ikke er helt enig om fordelingen, var statsråden strålende fornøyd da han ble overrakt planen, som han omtaler som det største industrielle prosjektet i Norge i moderne tid.

- Jeg var svært entusiastisk, kanskje mer entusiastisk enn en statsråd bør være, sier Lien til humring fra salen.

Den 23. lisensrunde som omfatter Barentshavet er også på trappene, og vil kunne bidra til økt utvinningsgrad og flere funn. Regjeringen er positiv til at oljebransjen gradvis vokser nordover, som vil bidra til økt sysselsetting og utvikling i regionen.

Den 23. lisensrunden er selvsagt viktig for å oppnå dette målet, sier Lien.

Les også:

Nordsjøen tynges av amerikansk billigolje

Ingen investeringseffekt av lav oljepris i år

Skryter av billige leteblokker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.