Også selskaper som produserer eller er involvert i utvinning av olje fra tjæresand, skifer eller opererer i Arktis, havner også på Venstres svarteliste.

Det samme gjelder selskaper «som søker etter prosjekter som er avhengig av oljepriser som ikke er forenlig med togradersmålet».

– Håndterbart

Venstre har ikke regnet på hvor store verdier Statens pensjonsfond utland (SPU), også kalt oljefondet, må selge aksjer for dersom deres kriterier får flertall i Stortinget.

– Den teoretiske summen er 270 millioner kroner. Det er den samlede verdien av oljerelaterte aksjer i SPU i dag. Det er en håndterbar størrelse, som jo dessuten skal investeres i andre selskaper, sier nestleder Ola Elvestuen.

Oljefondet vil måtte selge seg ut av alle de store oljeselskapene dersom utrekkskriteriene fra Venstre blir vedtatt.

Ikke levert

– Når det gjelder omfang målt i verdier, er dette et område der ekspertutvalget ikke har gjort jobben sin. Nå får vi ikke svar på dette før saken kommer til Stortinget, hvor vi kan gi Finansdepartementet i oppdrag å regne på det, sier nestleder Terje Breivik.

Venstre vil også utrede nye etiske retningslinjer for statsobligasjoner. Først og fremst ønsker partiet at åpenhetskriterier og menneskerettigheter med vekt på urfolks rettigheter, skal spille en større rolle enn i dag
 

Les også: Mislykket, uglesett og oversett. Men de kan redde Norge «etter oljen»

Tungsolgte herskapshus

Strømmer til børsrally dnPlus

Ser lyset i skogen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.