Saken er oppdatert.

Også i luftfarten steg utslippene. Samtidig viste industriutslippene fortsatt en nedadgående trend.

Det viser foreløpige tall for kvotepliktig sektor som ble offentliggjort av Miljødirektoratet onsdag.

4 prosent opp

Økningen fra olje- og gassnæringen var på 4 prosent sammenlignet med året før. Hovedårsaken var større energibehov på flere felt. LNG-anlegget utenfor Hammerfest hadde en økning tilsvarende 160.000 tonn CO2, først og fremst på grunn av flere driftsdøgn.

Utslippene fra luftfarten vokste med hele 10 prosent fra året før, og Norwegian økte sine utslipp med over 200.000 tonn.

Fall på fastlandet

I fastlandsindustrien er bildet sprikende, men samlet sett falt utslippene. En av årsakene er nedlagte treforedlingsbedrifter og en mild vinter som reduserte behovet for fjernvarme.

Samtidig økte utslippene fra deler av metallindustrien – noe som blant annet skyldtes større produksjon av silisium til solceller.

Alt i alt vokste utslippene med 1,6 prosent i de delene av norsk økonomi som omfattes av EUs system for handel med kvoter for utslipp av klimagasser.

– Helt bak mål

Bellona reagerer på økningen i olje- og gassindustrien.

– Det er helt bak mål at Norge lar olje- og gassindustrien slippe unna den klimadugnaden alle andre sektorer av samfunnet er en del av. Tallene viser at oljebransjen mangler både vilje og evne til å ta i bruk klimaløsninger som kutter klimautslipp, sier organisasjonens faglige leder Frederic Hauge.

Han mener den borgerlige regjeringen mislykkes fullstendig når det gjelder å stille strengere krav.

– Regjeringen er mer opptatt av å snakke om hyggelige klimatiltak enn å ta tak i de vanskelige sakene som virkelig monner, sier Hauge.

Les også:
- Ser ingen ende på boligprisveksten
Her har boligprisene steget mest - og minst de siste årene
Mistet jobben to ganger på ett år: - Er vant til å bli oppsøkt til ny jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.