Hardest går det ut over prosjekter i Arktis og Canada, viser en oversikt laget av Rystad Energy for Financial Times med tilsammen 26 utsatte prosjekter. I Canada er hele ti prosjekter verdt til sammen 34 milliarder dollar enten utsatt eller droppet.

Investeringsestimater fra Morgan Stanley viser en nedgang i investeringene globalt på 25 prosent.

- Et område som lider spesielt er vestre Canada, sier Alastair Syme, analytiker i Citigroup til FT.

Mens oljeselskapene for noen måneder siden regnet med priser på rundt 90 dollar fatet i fremtiden, ligger antatt pris om to-tre år nå på 70-80 dollar fatet. Og det er mange som mener at de kuttene vi ser i dag bare er begynnelsen.

Goldman Sachs har pekt ut 61 andre prosjekter som de mener ikke er lønnsomme med en oljepris på rundt 60 dollar fatet, skriver FT.com.

Tre av Rystads utsatte prosjekter er på norsk sokkel. Statoils Johan Castberg er det største med 10,3 milliarder dollar, Tommeliten Alpha på 2,5 milliarder dollar og Snorre-forlengelsen verdt 6,5 milliarder dollar.

Det dyreste prosjektet som er utsatt er Shells Arrow LNG i Australia med en capex på 28 milliarder dollar.

Utsatte prosjekter betyr mindre olje i markedene om noen år, og det vil føre oljeprisen opp igjen.

- Jo lenger oljeprisen holder seg lav, jo mer kan prisene stige på lengre sikt, gitt at usikkerheten gjør at man ikke investerer i dag, skriver Morgan Stanley.

Les mer:

- Nå begynner vi å se konsekvensene av lavere oljepris  

Goldman nedgraderer Statoil til salg

Ber de ansatte spytte inn penger  

Mener verden står overfor nytt oljeprisregime  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.