- Å se på oljeprisen de siste månedene  og året minner meg om en berg- og dalbane. Men jeg vil gjøre en ting klart: Vi møter ikke denne volatiliteten på samme måte som folkene som tar berg- og dalbane. Som selskap tar vi utfordringene med fatning, sier Statoils norgessjef Arne Sigve Nylund.

Han holdt foredrag på andre og siste dag av Paretos olje- og gasskonferanse torsdag. Her samles investorer, konsernsjefer og andre aktører seg for å diskutere markedet og nye ideer.

Oljeprisen er mer enn halvert siden sist de møtte hverandre i nasjonalromantiske omgivelser på Holmenkollen Park Hotell.

Usikkert

Hver dag pumpes det opp 1,5 millioner fat for mye olje i verden.

I likhet med sjef Luis Araujo i oljeserviceselskapet Aker Solutions, er Nylund sikker på én ting fremover:

- Usikkerheten fortsetter. Men markedet vil balanseres til slutt, sier Statoil-direktøren.

Nylund er lei av folk som kritiserer oljeindustrien.

- Mange benytter muligheten nå til å snakke industrien ned. Enkelte hevder vi nærmer oss slutten av vår tid. Jeg er sterkt uenig. Verden trenger masse energi. Det blir nødvendig med mer fornybar energi, men også olje og gass, sier Nylund.

Ut mot kritikere

Analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier uttalte i DN for en uke siden at det bare var å skrinlegge prosjektene i Barentshavet. Grunnen er at felt som Johan Castberg trenger en langt høyere oljepris enn dagens 50 dollar. For at Statoil skal gå i pluss, trenger selskapet minst 67 dollar fatet, ifølge analysebyrået Rystad Energy.

– Alle oljeprosjekter i Barentshavet er bare å begrave. Med dagens oljepris kan Johan Castberg-feltet skrinlegges. Snorre 2040 henger også i en tynn tråd. De to prosjektene kommer ikke på plass med dagens priser, sa Olaisen.

Nylund tar kraftig til motmæle mot Olaisen og andre som er negative til leting i nord.

- Noen sier vi ikke bør lete i Barentshavet på grunn av lave oljepriser. Med den holdningen der ville vi ikke gått i gang med olje- og gassleting på norsk sokkel, sier Nylund.

Ingen store funn

Analytiker Thomas Aarrestad startet presentasjonen torsdag med å uttrykke skuffelse over mangelen på store oljefunn i år.

- Det har ikke vært gjort noen store funn på norsk sokkel i år, faktisk, sier Aarrestad.

Les også:

Skalker lukene for to års krise dnPlus

Frykter rekordhøy rederigjeld dnPlus  

Asia i dag: Rike kinesere søker lykken i utlandet

Se video med Kristian Siem:

- Jeg tror dette er bare begynnelsen.
Investor Kristian Sien tror oljekrisen vil vare minst to år til.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.