Lavere oljepriser tynger utviklingen på oljerelaterte aksjer på Oslo Børs fredag. Oppmerksomheten i oljemarkedet rettes nå mot neste ukes Opec-møte.

Den siste tiden har det vært spekulert i en mulig strategiendring fra Saudi-Arabia. Société Générale venter imidlertid ingen endring i deres eller Opecs politikk under møtet 4. desember.

Synet støttes av oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, som legger til at det kan være en liten sjanse for produksjonskutt, men da vil Russland trolig måtte bidra, noe han anser som usannsynlig.

«Det virker også svært usannsynlig for oss at Saudi-Arabia vil gi et kutt som en gave til Iran, da Iran ikke bidrar til noen kutt selv», skriver Kjus.

Eneste endring Kjus venter er at det vil gjøres plass til at Indonesia kommer tilbake som opec-medlem. Dermed må det formelle produksjonsmålet økes til om lag 31 millioner fat pr dag.

«Men husk at dette mulige nye produksjonsmålet på 31 millioner fat per dag vil bety uendret politikk», skriver han.

Brent-oljeprisen handles rundt 45,2 dollar pr fat fredag, mot om lag 45,50 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Société Générale estimerer en Brent-pris på 53,75 dollar per fat i snitt i 2016. De venter at tilbudsoverskuddet vil vedvare gjennom året grunnet robust produksjon i USA, høy produksjon fra Opec samtidig som Iran ventes å komme tilbake i markedet i andre kvartal 2016.

Imidlertid mener meglerhuset at lagerbyggingen globalt og innen Oecd vil bli mye mindre neste år i tråd med at markedet går mot balanse særlig inn i andre halvår.

Ettersom Société Générale venter et mer balansert marked i 2016 tilsier deres analyser at det er nok lagerkapasitet igjen på land til å ta høyde for overskuddet i markedet. De ser dermed ikke noe behov for flytende lagring.

Også Morgan Stanley ser lave oljepriser fremover og bedring i andre halvår 2016, og gir råd om å eie oljeserviceaksjer med en kombinasjon av sterk balanse, attraktiv verdsettelse og undervurderte potensielle kostnadsbesparelser.

Blant norske selskaper oppfyller Aker Solutions og Subsea 7 disse kriteriene. Meglerhuset har overweight-anbefaling på begge aksjene med kursmål på henholdsvis 52 og 102 kroner.

Når det kommer til oljeselskapene skriver Morgan Stanley at de er agnostikere om utviklingen for det neste tiåret, men at utsiktene for 2016 er attraktive.

Stigende oljepriser og fallende kostnader vil trolig medføre bedret fri kontantstrøm, ifølge meglerhuset. Deres toppvalg er Total og Statoil.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,30 prosent til 626,39 poeng, omsatt for 1,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

Se DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: