I løpet av mandagen har oljeprisen falt over fem prosent. I skrivende stund koster et fat av nordsjøoljen Brent 40,74 dollar.

- Det er laveste i år, fastslår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.

Thina M. Saltvedt senioroljeanalytiker i Nordea på Arbeiderpartiets industrikonferanse i Samfunnssalen i Oslo.
Thina M. Saltvedt senioroljeanalytiker i Nordea på Arbeiderpartiets industrikonferanse i Samfunnssalen i Oslo. (Foto: Adrian Nielsen)

Avisen The Guardian melder at nordsjøoljen nå nærmer seg de laveste nivåene på nær syv år. Ikke siden februar 2009 har den kostet mindre, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Den var lavere i slutten av 2008, da var den nede på rundt 36 dollar fatet, bekrefter Saltvedt.

Dagen derpå

Fredag i forrige uke avholdt oljekartellet OPEC sitt halvårlige møte i Wien, Østerrike. Her ble det klart at kartellet ikke kutter i den samlede produksjonen.

Det er dette som trolig gjenspeiles i oljeprisen mandag, ifølge Saltvedt.

- Det ble nok en ekstra skuffelse i markedet da ikke OPEC kuttet, dette er nok en ettereffekt av det, mener hun og legger til:

- Det er rett og slett dagen derpå.

Fremover tror hun medlemslandene vil fortsette å «pøse» olje ut i markedet.

- I hvert fall et halvt år til. Det er få tegn til at oljemarkedet begynner å stramme seg til, mener Saltvedt.

Varm vinter

En annen grunn til prisfallet, kan være manglende oljeetterspørsel. Den varme vinteren mange steder ha satt en demper på forbruket, noe som heller ikke er ubetydelig for oljeprisen, forklarer Saltvedt.

Sjekk utviklingen i oljeprisen her:

- Vanligvis pleier etterspørselen å ta seg litt opp, men den har vært svak med forholdsvis varme temperaturer, sier hun.

Store mengder lagerbygging hjelper heller ikke på stemningen blant investorer som sitter på olje på kort sikt.

- Da selger man seg ut litt.

Venter økning

Lite tyder på snarlig bedring på tilbudssiden.

For neste år venter DNB Markets at OPEC-landene vil øke sin totale oljeproduksjon med 0,8 millioner fat per dag til 32,2 millioner, sammenlignet med 2015.

Det forklarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i meglerhuset i en oppdatering mandag. Han har ikke endret sine estimater som følge av forrige ukes oljemøte.

Senioroljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markes på DNB Markets shippingkonferanse.
Senioroljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markes på DNB Markets shippingkonferanse. (Foto: Per Thrana)

- Vi hadde og har fremdeles bakt inn en forventning om at OPEC øker sin produksjon i 2016 på grunn av ekstra volum fra Iran og Libya, forklarer Kjus.

Han mener neste års produksjonsoppgang vil fordele seg slik:

  • Saudi-Arabia: opp litt over 0.1 millioner fat per dag
  • Irak: opp litt over 0.2 millioner fat per dag
  • Iran: opp nesten 0.4 millioner fat per dag
  • Libya: øker med ca 0.1 millioner fat per dag

- I Libya kan det være mer oppside for produksjonen da det skal forhandles om sammenslåing av de to stridende regjeringene som per i dag sloss om makten i landet, påpeker DNB-analytikeren.

Markedet må ordne

Så lenge ingen land ønsker å redusere sin produksjon, må man la markedet styre hvem som egentlig skal levere oljen som skal ut.

Nå som OPEC har valgt en annen strategi enn å fungere som et kartell, må man vente at markedet selv ordner opp, forklarer Saltvedt.

- Og det tar lang tid. Prosessen blir mye mer langdryg, det blir ordentlig seigpining fordi det tar så lang tid, sier hun.

Oljeprisen har blitt lavere enn selv OPEC har sett for seg, tror hun. Det fører til bredt investeringsfall, og kan slå kraftig ut i markedet senere.

- Man er redd for at det skal komme en skikkelig rekyl den andre veien fordi det kuttes for mye nå, slik at man ikke er klar i den andre enden og klarer å møte etterspørselen. Da kan prisene gå kraftig opp, sier Saltvedt.

 

Les også:- Skuffet, trist, skremt

- Vi trenger en helelektrisk bil

Topp italiensk lunsj

 

Se også:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.