Statoil er Norges skatt, likevel vet ikke folk flest hvem som egentlig er styreleder i Statoil. Det er et problem, mener sjeføkonom Kyrre Knudsen.

– Staten må ha en mening om Statoil, sier han.

Statoil betaler rundt 23 milliarder kroner i utbytte årlig og har lovet at nivået ikke skal synke. Til sammenligning hadde selskapet nær 30 milliarder kroner i negativt nettoresultat i de første ni månedene ifjor.

De store aksjeutbyttene fra Statoil truer selskapets investeringer på norsk sokkel, mener både industriaktører og politikere - noe Statoil har avvist gjentatte ganger. Staten eier 67 prosent av Statoil og er dermed den største mottakeren av utbytte.

Les også om: Utbytte-uro på norsk sokkel dnPlus (DN+)

Kyrre Knudsen har årelang erfaring fra Statoil. Nå er Knudsen sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank. Knudsen skjønner ikke Statoils utbyttepolitikk og applauderer at politikerne Tina Bru og Nicolai Astrup reiser en diskusjon om Statoils utbyttepolitikk (DN+).

– Og hvor er egentlig styret i Statoil? Folk flest vet ikke hvem som egentlig er styreleder i Statoil. Statoil er Norges skatt. Hadde vi hatt verdens beste fotballag i Norge, hadde alle visst hvem som var trener, og treneren hadde hatt en mening om laget sitt, sier Knudsen.

Han mener Statoils betydning for Norge betyr at utbyttepolitikken må opp til bred debatt.

– Statoil sier sikkert at utbyttet ikke påvirker investeringene. Men om det ikke går utover investeringene, går det i alle fall utover soliditeten til selskapet. Statoil har valgt utbyttepolitikken til ExxonMobil, men selskapet har ikke soliditeten til verdens største oljeselskap, sier Knudsen.

Sitter i London og New York

Sjeføkonomen synes at det ikke er fornuftig å kutte investeringene og samtidig opprettholde utbyttet i troen på at oljeprisen vil komme opp igjen.

– Selskapet bør investere når det er billig og ikke når det er dyrt, sier Knudsen.

Knudsen mener at Statoil i altfor stor grad styres av noen få finansielle investorer som sitter i finansmetropoler som London og New York.

– Hvem er egentlig styreleder i Statoil? spør Knudsen.

Dagens Næringsliv har til tross for gjentatte forespørsler ikke lyktes å få kontakt med Statoils styreleder Øystein Løseth. Statoils kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen opplyste mandag at Løseth ikke har noen kommentar.

 

Se også DNTV: Hard kamp om de siste eplehagene

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.