Det kommer frem i et brev som olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fredag oversendte til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Kontrollkomiteen fattet interesse for saken tidligere i januar, da det ble kjent at Statoil i 2012 hadde betalt 281 millioner kroner til det statlige angolanske oljeselskapet Sonangol for et forsknings- og teknologisenter som aldri var blitt bygget. Komiteen ba oljeministeren om svar på hva som hadde skjedd og hvilke rutiner Statoil har for å forhindre korrupsjon.

Øremerket

I brevet fra Lien kommer det fram at Statoil har betalt atskillig mer for senteret enn 281 millioner kroner: Som en del av en budprosess i Angola påtok Statoil seg økonomiske forpliktelser på 1,4 milliarder dollar, eller nærmere drøyt 12 milliarder kroner, heter det i brevet.

Av dette skal 715 millioner kroner gå til sosiale formål, hvorav 420 millioner er øremerket forskningssenteret.

Mellom 2012 og 2015 betalte Statoil ut 621 millioner kroner av de sosiale bidragene.

Sonangol er ifølge Statoil rettslig forpliktet til å bruke midlene til avtalte formål. Men selv om Sonangol skulle bryte avtalen, er det «ikke nødvendigvis slik at midlene er benyttet i strid med relevant antikorrupsjonslovgivning», skriver Statoil i sin redegjørelse til statsråden, uten å gå nærmere inn på saken.

Ikke fått informasjon

Ifølge Statoil er Sonangol heller ikke forpliktet til å holde Statoil orientert om framdriften i byggingen av senteret.

Likevel har Statoil både formelt og uformelt bedt om innsyn i bruken av midlene. Men så langt er det ikke kommet noe informasjon «av betydning», opplyser selskapet i redegjørelsen.

Der heter det også at Statoil nå gransker om det foreligger forhold som tilsier at pengene har gått til andre formål.

Angola er Statoils største produksjonsland utenom Norge, og er Norges viktigste handelspartner på det afrikanske kontinentet.

Kontroll over oljeinntektene

Forskere har omtalt Angola som et familiestyrt diktatur, der statsleder Jose dos Santos har styrt landet siden 1979.

Ifølge den anerkjente journalisten og aktivisten Rafael Marques de Morais har dos Santos brukt oljeselskapet Sonangol til å skaffe seg kontroll over Angolas oljeinntekter.

- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert:
 

Les også:

Børshjelp i vente dnPlus

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.