- De siste 20 dollarene i oljeprisfallet kommer på grunn av en negativ markedsoppfatning, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB markets til DN etter et oljeprisseminar i regi av Olje- og energidepartementet tirsdag.

Under seminaret presenterte det internasjonale energibyrået IEA sin siste oljemarkedsrapport om utsiktene frem til 2021, og byrået venter en gradvis økning av oljeprisen på grunn av gradvis synkende oljelagre.

BAKGRUNN: Ser tre muligheter for et oljecomeback

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har et annet syn på saken. DNB Markets-analytikeren har et 12-måneders oljeprisanslag på 65 dollar fatet, og tror prisoppgangen vil komme både bråere og raskere enn IEA legger til grunn.

Etterspørselen er høyere

Han mener at unøyaktig rapportering og fenomenet «missing barrels» - forsvunnede fat - gjør det vanskeligere å spå hvordan oljemarkedet skal gå fremover.

- Jeg tror at etterspørselen er høyere enn det som rapporteres, sier Kjus om IEA-rapporten.

Han trekker frem at det i andre kvartal i fjor var registrert 3,3 millioner fat per dag i tilbudsoverskudd. I dag er de samme tallene revidert ned til 2,4 millioner fat. Det betyr at de 900.000 fatene som skiller de to registreringene er «forsvunnet».

Han tror det er like omfattende feilrapportering i tallene som nå publiseres.

- Den samme feilrapporteringen gjelder nå, og jeg tror situasjonen i oljemarkedet er bedre enn folk tror, tror Kjus.

Tror på bråere og raskere oppgang

Han understreker at det er vanskelig å si om dette kommer av feilrapporterte lager- etterspørsels- eller tilbudstall.  

- Men jeg tror det ligger mest på etterspørsel. Mye av det ligger i at landene utenfor OECD utgjør størstedelen av markedet og der er det ikke alltid god statistikk.

Det vil alltid være oljefat som mangler i markedet, fordi de ikke telles eller rapporteres riktig. Det kan skyldes at de er på vei til eller fra et lager og ut i markedet. I tillegg er det mange land som ikke har like gode rapporter på sine lagertall.

I dag ligger oljeprisen på omtrent 36 dollar fatet, en skarp nedgang fra sommeren 2014 da oljeprisen lå på nivåer rundt 115 dollar fatet.

Følg markedet på DN Investor

Les også:
Nok et offshorerederi misligholder

Telia kutter roaming i Norden

- Gribbene sirkler over de med mye gjeld
Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt tror på flere oppkjøp av norske oljeserviceselskaper.
03:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Ford på hugget
Ford på hugget
Lanserer oppdatert Kuga i Genève.
01:11
Publisert: