Mens det John Fredriksen-dominerte brønnteknikkselskapet Archer seiler opp som den store vinneren etter dagens milliardtildelinger på sokkelen, er det en tung dag for Odfjell Drilling.

I alt mister riggselskapet kontrakter på fem plattformer der Statoil er operatør.

- Det betyr at det kan være flere hundre arbeidsplasser som forsvinner. Dette vil bli tøft i alle avdelinger, også i landorganisasjonen. Det blir vel gravøl i dag, sier leder i Industri Energi i Odfjell Drilling Tor-Bjarte Jakobsen til Sysla.no.

Statoil forlenget på vegne av lisenshaverne torsdag tidligere inngått kontrakter på boretjenester til faste installasjoner. Dette er toårige opsjoner knyttet til fireårige kontrakter for 17 installasjoner på norsk sokkel som ble inngått i 2012.

Odfjell Drilling får forlenget sine kontrakter for Grane og Heidrun, men mister Visund, Njord, Sleipner A og Snorre A og B til Archer.

Les også: Statoil-kontrakt løfter Fredriksen-selskap

Ifølge Jakobsen er 300-400 ansatte knyttet til kontraktene som nå tapes. Mens tre av enhetene er i operasjon, er det borestopp og kun vedlikeholdstjenester som utføres på øvrige opplyser han til Sysla.

Archer har i likhet med den øvrige oljeservicebransjen slitt i motvind over lengre tid. Ifjor høst varslet selskapet nye kutt av 115 stillinger, etter å ha varslet kutt av 700 ansatte gjennom våren og sommeren.

Samtidig har hovedaksjonær John Fredriksen garantert for selskapets forpliktelser inntil 16. april  i år.

Nå kan Archer trenge flere ansatte for å håndtere den økte arbeidsmengden selskapet har sikret seg.

Markedssjef Kevin Cowieson i Archer bekrefter at det kan bli aktuelt å overta ansatte fra Odfjell Drilling for oppdragene som starter 1. oktober i år.

- Vi ønsker gjerne velkommen ansatte derfra, om de ønsker å bli værende på plattformene, sier Cowieson til Sysla.

Også KCA Deutag får forlenget sine kontrakter for Oseberg B, C, Sør, Øst samt Gullfaks A,B og C.

Samlet verdi på dagens kontraktsforlengelser er omlag fem milliarder kroner, opplyser Statoil.

- Leverandørene har vist evne til nytenking og levert gode forslag til fortsatt utvikling av disse tjenestene, og Statoil er positiv til å kunne fortsette arbeidet med alle tre selskapene. Kontraktene vi har nå vil bidra til å opprettholde aktivitet med konkurransedyktige betingelser i en tid der aktivitetsnivået utfordres av lønnsomhet, sier direktør for boring og brønn Geir Tungesvik i Statoil i en melding torsdag.

Markedet svarer med å sende Archer på en sjelden sterk opptur torsdag, der aksjen stiger omlag 54 prosent. Odfjell Drilling er ned 0,7 prosent til 5,8 kroner per aksje.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Flere oppsigelser i oljeservice
Ferske tall på privat forbruk: - Det er klart bekymringsfullt

Tror Statoil vil fortsette i Algerie

Norwegian får helse-kontrakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Sjekk dette rullestoltrikset
Aaron "Wheelz" Fotheringham ble født med en sykdom som gjør at han ikke kan bruke beina. Man dette har ikke stoppet ham fra å utøve ekstremsport, og i dette klippet gjør han en såkalt "bakflip" med rullestolen sin.
01:09
Publisert: