Statoils motivasjon for og hovedgevinst i bytteavtalen med Lundin Petroleum, annonsert tirsdag, er økt indirekte eksponering mot Johan Sverdrup-feltet.

I tillegg fører den økte eierandelen til over 20 prosent i Lundin til at Statoil kan bokføre sin andel av selskapets produksjon og reserver, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til TDN Finans tirsdag.

Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Statoil. Foto: Aleksander Nordahl
Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Statoil. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

Byttehandel

Statoil har meldte tirsdag om en avtale med Lundin Petroleum hvor Statoil selger sin eierandel på 15 prosent i Edvard Grieg-feltet og betaler 68 millioner dollar, mot å øke aksjepost i Lundin Petroleum til om lag 20,1 prosent fra dagens 11,9 prosent.

I meldingen i forbindelse med bytteavtalen skriver Statoil at de ikke har til intensjon å øke eierandelen i Lundin Petroleum fremover. Statoil sa det samme når de kjøpte en eierandel på 11,93 prosent i Lundin tidligere i år.

- Forrige gang var det en helt annen transaksjon og det var riktig å si det da. Nå har Lundin tatt kontakt og foreslått denne transaksjonen fordi det er en mulighet for dem til å styrke posisjonen på Edvard Grieg hvor de er operatør. For oss er det en mulighet i at det gir økt indirekte andel i Johan Sverdrup, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til TDN Finans tirsdag.

- Konkurransedyktig pris

Transaksjonen bidrar i så måte til å styrke begge selskapene i deres kjerneområder på norsk sokkel, sier han.

Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale drift,- og leteaktiviteter.
Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale drift,- og leteaktiviteter. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

- Med denne handelen kommer vi også opp på 20,1 prosent andel i Lundin. En konsekvens av dette er at vi også kan bokføre reserver og produksjon, som jo er en positiv konsekvens, sier Pedersen og gjentar at de ikke vil øke andelen i Lundin ytterligere.

Statoil venter å kunne bokføre en «mindre» gevinst som følge av transaksjonen og salget av Edvard Grieg-andelen, ifølge informasjonsdirektøren.

- Vi mener at salget gir oss en økt indirekte andel i Johan Sverdrup til en konkurransedyktig pris som reflekterer markedssituasjonen vi er i (..) I tillegg får vi jo en andel i Lundins leteportefølje, sier han.

Kjerne

Statoil meldte natt til tirsdag om salg av eierandeler i Marcellus.

På spørsmål om hvordan Lundin-transaksjonen og Marcellus-salget står i forhold til selskapets strategi, understreker Pedersen at transaksjonene er uavhengige og sier videre:

- Det solgte Marcellus-området er utenfor kjerneområdet, mens transaksjonen med Lundin styrker posisjonen i kjerneområdene på norsk sokkel. Begge transaksjonene er utrykk for at vi jobber for å optimalisere porteføljen.

- Gjerne som operatør

Pedersen vil ikke utdype hvilke andre områder som ikke defineres som kjerneområder på norsk sokkel.

- Vi er operatør på mye på norsk sokkel, men vi også partner på mange felt og det kommer vi til å fortsette med, sier han.

Statoil-toppen sier at selskapet ikke endrer guidingen om at egenproduksjonen i 2016 forventes å være noe lavere enn nivået for 2015 etter transaksjonene.

Mediekontakt for internasjonale drift,- og leteaktiviteter Knut Rostad i Statoil presiserer også at man ikke skal ta salget av deler av Marcellus som en indikasjon på at gass-eiendeler på land i USA generelt, eller hele Marcellus, er utenfor kjerneområdet.

- Vi har fortsatt betydelige eierandeler i Marcellus, fordelt på ulike områder. Per i dag har vi svært attraktive eierandeler i Bakken, Eagle Ford og Marcellus. Det sentrale for oss er å fokusere på kjerneområdene hvor vi har anledning til å maksimere kostnadsreduksjoner og jobbe mer effektivt, gjerne som operatør, sier Rostad til TDN Finans tirsdag.

Les også: Lar det være frivillig å dra ut offshore

Sjeføkonom: Kan se ut som oljeprisoppgangen kom litt for tidlig

Goldman Sachs har ikke tro på DNO

Oljekommentaren: - Jo høyere oljeprisen har klatret, desto mer sårbar er den

Se DNtv:

Sterke følelser når et amerikansk cruiseskip for første gang på 50 år til i Cubas hovedstad Havanna
For første gang på over 50 år, kom et amerikansk cruiseskip til Cubas hovedstad Havanna, en hendelse som ikke gikk upåaktet hen.
00:57
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.