Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Oljegiganten Petrobras er involvert i en omfattende korrupsjonsskandale. Det synes i regnskapstallene. Foto: Leo Correa/AP Photo
Oljegiganten Petrobras er involvert i en omfattende korrupsjonsskandale. Det synes i regnskapstallene. Foto: Leo Correa/AP Photo les mer

Petrobras

Lite lystige kvartalstall fra Petrobras

Brasils statlige oljeselskap Petrobras rapporterte torsdag om et tap i første kvartal på 318 millioner dollar, eller nær 2,6 milliarder kroner. Dermed fortsetter selskapet fallet etter sitt historisk verste år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Resultatet var verre enn forventet og kom samme dag som president Dilma Rousseff ble suspendert i påvente av en riksrettssak. Hun ble felt delvis av Petrobras-skandalen, som har snudd næringslivet og det politiske landskapet i Brasil på hodet. Selskapet forklarer det svake resultatet med økte renter og fallende produksjon og salg.

Petrobras har lagt et ødeleggende år bak seg, med tap på hele 9,6 milliarder dollar, det andre året på rad i minus og det verste siden konsernet ble grunnlagt i 1953.

Omfattende svindelsystem

Antikorrupsjonsetterforskere har avdekket et svært omfattende svindelsystem der Petrobras-sjefer samarbeidet med entreprenører og underslo mer enn to milliarder dollar fra selskapet i løpet av et tiår, samtidig som politikere og politiske partier ble bestukket.

Rousseff har ikke vært innblandet i ordningen, men hun var styreleder i Petrobras under store deler av perioden som etterforskes.

Store kutt

Selskapet er også hardt rammet av fallet i oljepriser og en dyp økonomisk krise i Brasil.

Fungerende president Michel Temer lovet torsdag å styrke næringslivet og få fart på økonomien.

Petrobras kutter nå investeringer og kostnader i et forsøk på å få resultatene i pluss igjen.

Investeringene i første kvartal ble kuttet med 25 prosent.

Les også: Temer maner til samhold for å redde Brasil

Følg markedet på DN Investor

Energi Brasil Petrobras
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.