Fredag morgen ble det kjent at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap og det britiske oljeselskapet BP fusjonerer. Fusjoneringen skjer ved at Det norske oljeselskap kjøper BPs norske virksomhet for 10,8 milliarder kroner. Selskapet får navnet Aker BP.

Analytikernes første reaksjon var at dette er godt nytt for selskapet.

Kjøpesummen tilsier at BP har solgt sine felter basert på 2p-reserver til rundt 4 dollar fatet, ifølge analytiker Kjetil Bakken i Carnegie

- Det høres ut som en veldig lav pris. BP har helt sikkert lagt inn en høyere verdi enn som så, men hva får de i bytte for dette? Jo, de får aksjer i et selskap som er underpriset. BP bytter fat mot fat, ikke fat mot dollar eller kroner, sier Bakken.

Får støtte

Han støttes av analytiker Emil Norum Johannessen i Nordea Markets, som også mener avtalen er god med en pris på noe under fire dollar pr fat 2p-reserver.

- I første omgang synes vi det ser bra ut, med tanke på hva de har måttet betale for de produserende feltene, sier Johannessen.

Analytiker Halvor Strand Nygård i SEB sier til TDN Finans at han mener transaksjonen er «ekstremt spennende».

- Dette viser at selskapet er mot-syklisk, på papiret ser dette veldig bra ut. Prisen ser også ganske bra ut, sier Nygård.

Utbytte

Det norske skriver i en melding fredag morgen at transaksjonen gir styrket drift, større kostnadseffektivitet og økt vekstpotensial, slik at selskapet kan betale utbytte.

Det er foreløpig ikke gitt noen signaler om størrelsen på utbyttet.

- Men selskapet får en vesentlig høyere kontantstrøm og en netto kontantbeholdning skutt inn. Når gjelden går ned og kontantstrømmen går opp øker det handlingsrommet vesentlig. Så det er helt sikkert mulighet til å betale et bra utbytte, sier Bakken.

Swedbank skriver i en oppdatering at det ser utbyttepotensial på 0,4 kroner per aksje i 2016, 1,5 kroner i 2017 og fire kroner i 2018.

Johannessen i Nordea mener også at det store spørsmålet er hva utbyttet vil bli.

Venter avklaring

Aker BP vil være i utbytteposisjon etter sammenslåingen, men dette er betinget av avklaring med långivere. Hovedaksjonær Aker venter klarhet i løpet av sommeren.

- Nivået vil være betinget av en avklaring med våre långivere, og nivået vil være avhengig av det. Så snart vi har avklart med dem har vi mulighet til å kvantifisere nivået, sier konsernsjef Øyvind Eriksen Aker til TDN Finans fredag.

I et av Det norskes obligasjonslån er det en betingelse om at utbyttet ikke kan overstige 50 prosent av nettoresultat.

Venter oppgang

Pareto viser til at Aker BP, basert på gårsdagens sluttkurser, vil bli priset til 7,7 dollar per fat for 2p-reservene på selskapsverdi-basis.

Det er lavere enn Det norskes prising på 9,4 dollar pr fat 2p-reserver. Dette er inkludert netto kontantposisjonen og skattefordelene til BP.

Aker BP, vil prises til 4,5 dollar per fat på 2p+2c-basis, mot Det norskes tidligere prising på seks dollar per fat, ifølge Pareto, som venter oppgang for aksjen i dag.

Les mer:
Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Analytiker: - Dette er en strålende avtale
Oljeministeren: - Spennende
Se pressekonferansen om Aker BP her
- Det reiser en del spørsmål
Det norske oljeselskap tar av på børsen

Se DNtv:
Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.