Fredag morgen slapp Aker- og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap bomben om at selskapet kjøper britiske BPs norske virksomhet for 10,8 milliarder kroner, som slås sammen til «Aker BP».

Aker BP vil være det femte største oljeselskapet på norsk sokkel (se grafikk).

Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik var imidlertid tydelig på at aggressiv vekst ville gjøre Aker BP til det nest største eller tredje største selskapet på sokkelen.

- Jeg er sikker på at vår største eier og største eier BP vil støtte en slik ambisjon, sa Hersvik da han presenterte avtalen fredag.

Les mer: Skal skape en oppkjøpsmaskin

Markedet likte det de hørte og svarte med å sende Det norske-aksjen opp nær åtte prosent fredag, mens Aker steg over fem prosent.

Mandag oppgraderer en rekke meglerhus sine anbefalinger og kursmål på Det norske.

Analytikere Trond Omdal og Tom Erik Kristensen i Pareto oppgraderer sin anbefaling fra hold til kjøp. Samtidig oppjusterer de kursmålet for aksjen kraftig, til 130 kroner, opp fra tidligere 70 kroner, ifølge en oppdatering mandag.

Analytikerne mener den økte produksjonen til det sammenslåtte selskaper fjerner risiko fra Det norskes kontantstrøm før oppstart av Johan Sverdrup-feltet. Samtidig skaper fusjonen en plattform for videre vekst og utbytteutbetalinger fra fjerde kvartal i år.

"I tillegg til det strategiske rasjonalet, anslår vi at avtalen øker verdiene med 20 kroner per aksje for eksisterende aksjonærer i Det norske", heter det i oppdateringen.

Pareto-analytikerne anslår Det norskes krigskasse til omkring 1,6 milliarder dollar i tilgjengelig likviditet. I tillegg økes selskapets gjeldskapasitet etter sammenslåingen, som begge kan brukes mot fremtidige oppkjøp.

"Med rykter om flere eiendeler/pakker til salgs og tilsynelatende få kjøpere, tror vi at det vil bli annonsert flere verdiøkende oppkjøps- og fusjonstransaksjoner det neste året", skriver Omdal og Kristensen.

DNB Markets, Nordea Markets, SEB og Handelsbanken Capital Markets høyner også alle sine kursmål på Det norske oljeselskap, ifølge TDN Finans.

Handelsbanken oppgraderer aksjen til akkumuler fra salg, og høyner kursmålet til 100 kroner per aksje fra 70.

Les også: Analytiker: - Dette er en strålende avtale

Nordea Markets gjentar kjøpsanbefaling og høyner kursmålet til 100 kroner per aksje fra 80. Også SEB og DNB Markets gjentar kjøpsanbefaling og høyer kursmålet til henholdsvis 105 kroner og 110 kroner per aksje. DNB hadde tidligere et kursmål på 70 kroner per aksje, ifølge TDN Finans.

SEB viser til at selskapet blir en vekstmaskin på norsk kontinentalsokkel og at selskapet vil ha et betydelig utbyttepotensial som kan øke til fem til ti kroner per aksje over tid. I første omgang tror de utbyttet vil vokse med fri kontantstrøm per aksje.

Nordea Markets mener fusjonen er verdi-innvannende og trekker frem at selskapet vil være i utbytteposisjon så snart avtalen er godkjent. De estimerer videre et utbytte på 12,5 cent per kvartal fra og med fjerde kvartal som tilsvarer om lag 4,15 kroner per år, ifølge TDN Finans.

Det norske-aksjen stiger omlag fem prosent til 94,75 kroner på Oslo Børs sålangt mandag.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Frykter USA-oljens tilbakekomst
Asia i dag: Det ulmer i Kina

Obama: – Florida-massakren var en terrorhandling

SAS-streiken i Sverige fortsetter

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:

EU-skepsis i Storbritannias fattigste nabolag
Blackpool er Storbritannias syvende fattigste by. Mange vi møter her er skeptiske til EU, og vil stemme for Brexit, en britisk utmelding, 23. juni.
02:27
Publisert:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.