– Det kommer til å bli helt forferdelig i Nordsjøen de neste par årene. Vi tror at etterspørselen vil falle slik at betydelig flere rigger blir ledige, sier oljeserviceanalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets til Finansavisen.

I tillegg til suspensjoner og kanselleringer, går flere rigger ut av eksisterende kontrakter. Ifølge rapporten fra Nordea vil 13 flytende borerigger ha fullført sine kontrakter på norsk sokkel før nyttår, og flere av de eldste riggene får kanskje aldri boreoppdrag igjen.

Mange rigger klare for skraping

– Å reaktivere en rigg som er 30 år gammel er mer risikofylt enn en som er 10 år gammel, og vi venter massiv riggdød i Nordsjøen.

I norsk sektor er mer enn 40 prosent av de flytende boreriggene over 20 år, og på britisk side er det 90 prosent.

Kvernland anslår at 14 av riggene på norsk sokkel er skrapingskandidater.

Ingen streik

Partene i riggoppgjøret kom for øvrig til enighet på overtid natt til onsdag. Dermed unngås streik i riggsektoren.

Norges Rederiforbund ble enige med fagforbundene Industri Energi, SAFE og De Samarbeidende Organisasjoner (DSO) i riggmeklingen.

– Det var viktig at partene kom fram til en løsning i en næring i krise. Som ansvarlig arbeidsgiver kan vi simpelthen ikke pådra oss økte lønnskostnader i en næring som allerede har svært gode lønns- og arbeidsvilkår, sier forhandlingsleder Jakob Korsgaard i Norges Rederiforbund.

- Akseptabel avtale

Partene kom til enighet innenfor en «forsvarlig ramme på 0,5 prosent», opplyser forbundet, og Korsgaard sier det var krevende forhandlinger.

– Det var helt vitalt for oss at rettighetene til våre medlemmer, som vi har jobbet hardt for over mange år, ikke har blitt forringet, sier forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi. Han sier arbeidsgiversiden har utfordret den norske modellen og frontfagsmodellen.

– Avstanden under forhandlingen var så stor at vi trengte hjelp fra Riksmekleren til å komme i mål, og vi er meget fornøyd med at vi nå har en akseptabel avtale.

Rundt 7.000 arbeidstakere på faste og flyttbare innretninger i Nordsjøen er omfattet av det såkalte riggoppgjøret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Alt handler om å kjøpe seg tid


Ser du lyset for riggbransjen? Oppsøk optiker umiddelbart! dnPlus   (DN+)

Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dnPlus (DN+)

- Anbefalt av DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert: