Oljeserviceselskapet Aker Solutions leverer et justert resultat, ebitda, på 563 millioner kroner for årets andre kvartal, ifølge en melding fra selskapet onsdag.

På forhånd var det ventet et justert resultat, ebitda, på 478 millioner kroner.

Det viser gjennomsnittet av 14 estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, legger frem resultater for 2. kvartal 2016.
Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, legger frem resultater for 2. kvartal 2016. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- I skyggen av omfattende utfordringer i bransjen, opprettholder vi stabile marginer og sterk gjennomføring, sier Aker Solutions-sjef Luis Araujo i en uttalelse.

Største eier er Aker, Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap, som direkte og indirekte eier 34 prosent.

Prosjekter til 3,4 mrd

Selskapet viser til gjennomføringen av flere «større prosjekter globalt» i årets andre kvartal. Aker Solutions vant ifølge meldingen kontrakter i blant annet Egypt, Vietnam og Norge for til sammen 3,4 milliarder kroner.

«Markedene er utfordrende og prosjekter utsettes over hele bransjen. Men kostnadskutt driver ned breakeven-kostnader, som kan åpne for noen større prosjekter de neste 12-18 månedene.», heter det i meldingen fra selskapet. I oljebransjen er breakeven er et uttrykk for det laveste oljeprisnivået der man tjener penger.

Aker Solutions melder om god utvikling i sitt innsparingsprogram, hvor selskapet skal øke kostnadseffektiviteten med minst 30 prosent og oppnå innsparinger på minst ni milliarder kroner innen utgangen av 2017 mot kostnadsbasen i 2015 og arbeidsvolum.

Aker Solutions har rundt 15.000 ansatte, og har vært gjennom store nedbemanninger etter at oljeprisfallet slo inn i 2014. I år har selskapet varslet at opp mot 1500 stillinger ryker i selskapet. Aker Solutions reduserte kapasiteten med 1.000 stillinger i fjor, hvorav halvparten i Norge.

Les mer her:

Selskapet venter at en fjerdedel av dette målet vil bli nådd i år, og at bedringene vil akselerere neste år, skriver Aker Solutions i kvartalsrapporten onsdag.

Venter «avdempet» Norge

Ordreinngangen til selskapet endte på 3,4 milliarder kroner, 90 millioner kroner under det som var ventet på forhånd. Selskapet omsatte for 6,97 milliarder kroner i kvartalet, mot ventede 6,65 milliarder kroner.

«Selv om offshore i Norge er i stor grad ventet å forbli avdempet, er det tegn på at regionen kan begynne å se en gradvis tilbakegang fra 2017. Aker Solutions’ største vekstpotensiale er utenfor Norge, der selskapet har utvidet», heter det videre i meldingen.

Aker Solutions melder om stabil anbudsaktivitet på totalt om lag 35 milliarder kroner.

Av total ordrebeholdning er 9,9 milliarder kroner for arbeid i 2016, 12,6 milliarder kroner i 2017, syv milliarder i 2018 og 5,5 milliarder kroner i 2019 og utover, ifølge selskapets presentasjonsmateriale.

For subsea-virksomheten var ordrebeholdningen 18.298 millioner kroner, mot 27.522 millioner kroner ved utgangen av andre kvartal 2015.

For field design-virksomheten var ordrebeholdningen 16.735 millioner kroner, mot 16.453 millioner ved utgangen av andre kvartal 2015.

Les også:

Aker Solutions sikrer Vietnam-kontrakt

Markedet jublet over oljefusjon

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.